Image-Description
Încă un șef de la Anticorupție, suspendat de Stoianoglo. Pretext – dosarul „miliardului furat”
Social 14 decembrie 2019, 10:47 | 5606

La câteva zile după ce l-a suspendat din funcție pe șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, noul procuror general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo, a decis să procedeze la fel cu și adjunctul , Octavian Iachimovschi. Ordinul prin care acesta a fost numit șef-adjunct interimar la Anticorupție a fost sistat pentru ca el să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară, afirmă Ruslan Popov, subalternul lui Stoianoglo, pe când Iachimovschi spune că habar nu avea care ar fi fost motivele acestei decizii.

Octavian Iachimovschi conduce, de câteva luni, grupul de urmărire penală din dosarul penal privind „furtul miliardului” și ar urma, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă din Procuratura Generală, să fie înlăturat din acest proces.

Solicitat de jurnaliști, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov a declarat că Iachimovschi nu va mai exercita funcția de adjunct interimar pentru a se putea concentra mai bine pe dosarul cu privire la frauda bancară, care se află în vizorul societății.

„Decizia aparține procurorului general. Din câte am înțeles de la dumnealui, Iachimovschi este șeful grupului de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară. Respectiv, pe dosarul dat, urmează a se intensifica lucrul. Urmează să restartăm toată activitatea pe acest dosar. Trebuie să îl studiem cu toți membrii grupului împreună, să planificăm urmărirea penală, pentru că, Comisia parlamentară securitate națională ne-a pus în sarcină ca timp de o lună de zile să clarificăm real ce este cu dosarul acesta și care sunt perspectivele. Domnului Iachimovschi, practic i s-a pus în sarcină să lase tot restul sarcinilor, în special cele administrative, și să se ocupe cu acest dosar care se află în topul ordinii de zi și la politic, și la societatea, și la procurorul general. Aceasta este unica cauză”, afirmă Ruslan Popov.

De cealaltă parte, procurorul Iachimovschi susține că nu i-a fost comunicată această decizie, dar nici faptul dacă va rămâne sau nu să conducă grupul de urmărire penală în dosarul privind frauda bancară.

„Eu nu am primit o confirmare că voi gestiona dosarul fraudei bancare. Dacă sincer, ordinul nici nu mi-a fost adus la cunoștință. Eu am aflat întâmplător despre el. Oficial, nu am primit niciun ordin. El a fost plasat în rețeaua internă a procurorilor și am aflat de la colegi. Eu reușeam să mă concentrez destul de bine la acest dosar și în funcția de adjunct interimar”, spune Iachimovschi.

El a precizat că a început să conducă grupul de urmărire penală în dosarul privind frauda bancară în luna august. În această perioadă, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală în dosarul fraudei bancare, fiind reținute, inclusiv, deputatele Partidului „Șor” Reghina Apostolova și Marina Tauber.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui ordin semnat de Alexandr Stoianoglo prin care procurorul-șef din raionul Căușeni, Vladislav Cojocaru, a fost delegat să-l înlocuiască pe Iachimovschi în funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii Anticorupție.

Potrivit surselor citate de ZdG, Vladislav Cojocaru este fratele judecătoarei Corina Ursachi. Despre soțul magistratei, Andrei Ursachi, RISE Moldova a scris anterior că a făcut parte din anturajul fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, fiind la un moment dat acționar la „Finpar Invest” SRL. Ursachi este și cel care i-a vândut lui Plahotniuc vila de la București.

Totodată, cu privire la Octavian Iachimovschi, portalul Anticorupție.md scria că acesta și-a motivat veniturile cu ajutorul mamei sale, care i-ar fi donat în 2013 aproape 14.000 de euro, în 2014 – peste 8.000 de euro, iar în 2015 – 5.000 de euro. În declarația de avere pentru 2016, procurorul a indicat că a împrumutat de la mama sa 4.000 de euro. În 2017, a avut parte doar de donațiile de la cumetria copilului său, care au constituit 2.500 de euro și 55.000 de lei. În 2018, procurorul nu ar fi beneficiat de donații și a împrumutat 62.000 de lei de la o persoană fizică, bani pe care urmează să îi restituie până la sfârșitul acestui an. În 2019, Iachimovschi urma să restituie un credit de 25.000 de lei contractat în 2017 de la o bancă comercială, iar până în 2028 – un credit de 175.000 de lei. Datoriile, însă, nu l-au împiedicat pe omul legii să îşi procure anul trecut un automobil de model Honda Civic, care l-ar fi costat 87.700 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie