Termoelectrica cere tarife mai mici
Economic 8 decembrie 2023, 19:56 | 591

Termoelectrica solicită micșorarea tarifelor actuale la energia termică și la curent pentru consumatorii din Chișinău.

Diminuarea prețului mediu ponderat al gazelor naturale pentru anul 2024, comparativ cu prețul gazelor inclus în tariful existent este motivul care a determinat ca Termoelectrica să vină cu o solicitare către ANRE. Directorul interimar al întreprinderii, Iurie Razlovan, a declarat astăzi presei că se cere o reducere cu 15 la sută a tarifului la energia termică și cu opt la sută - a prețului pentru energia electrică. Solicitarea a fost transmisă Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și se așteaptă o decizie în acest sens.

IURIE RAZLOVAN, director interimar Termoelectrica: "Luând în calcul diminuarea prețului mediu ponderat al gazelor naturale pentru anul 2024, comparativ cu prețul gazelor inclus în tariful existent, Termoelectrica s-a adresat către ANRE cu solicitarea de ajustare a tarifului pentru anul 2024. Micșorare a tarifului cu 15% pentru energia termică, micșorare cu opt la sută a prețului pentru energia electrică. Urmează ANRE-ul să studieze informația, pe care noi am prezentat-o și să ia decizia."

În prezent, tariful la energia termică achitat de consumatorii Termoelectrica este de 3 mii 267 de lei pentru o gigacalorie. Dacă ANRE va aproba solicitarea depusă, tariful pentru energia termică ar putea fi de 2 mii 783 de lei, pentru o gigacalorie, iar pentru curent - 3 lei 65 de bani, pentru un kilowatt oră. Cea din urmă modificare a tarifului a fost făcută în iunie 2023. În aceeași conferință de presă, Iurie Razlovan a explicat situația cu neconformitățile în sistemul de încălzire, reclamate de mai mulți locuitori ai orașului. Oamenii anunță că în același bloc de locuințe, într-un apartament caloriferele sunt calde, iar în altul, mai reci.

IURIE RAZLOVAN, director interimar Termoelectrica: "Printre principalele motive a acestor discrepanțe se numără: montarea de calorifere suplimentare la balcoane, neevacuarea aerului din calorifere, au fost majorate suprafețele de încălzire a caloriferelor, mai simplu spus, au fost adăugate secții suplimentare la calorifere, conductele sunt înfundate. Au fost montate sisteme de încălzire în pardoseli. Blocurile actuale vechi pe care noi le avem nu sunt destinate pentru așa tip de încălzire, și imaginați-vă că rezistența hidraulică este cu totul alta când montezi sistemele respective și asta este fapt confirmat."

Potrivit lui Iurie Razlovan, consumatorii care sesizează discrepanțe în distribuirea neuniformă trebuie să apeleze la administratorii de bloc. Termoelectrica a conectat până în prezent 4 mii 232 de operatori la sistemul centralizat de încălzire, ceea ce reprezintă 96% din total. Au fost conectate toate școlile și grădinițele, iar blocurile de locuințe, în proporție de 99 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!