Problema microfinanțării fermierilor a fost abordată astăzi cu președintele comisiei de resort, Alexandr Trubca
Social 4 decembrie 2023, 17:56 | 1305

Problema microfinanțării și introducerea posibilității concesionării TVA-ului pentru agricultori au fost abordate astăzi de către un grup de protestatari și președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, Alexandr Trubca. Fermierii spun că nu aveau mari așteptări de la această discuție, fiind conștienți că posibilitățile legislativului sunt aici limitate. Problema urmează a fi examinată în după amiaza zilei cu președintele Maia Sandu.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor": "Noi am discutat subiectele care țin strict de competența Parlamentului, deoarece noi înțelegem că pe problema moratoriului, pe problema compensațiilor Parlamentul cam este limitat, oricum asta depinde de Guvern. Noi căutăm soluții, soluții suplimentare, soluții de alternativă și una din aceste soluții ar fi prelungirea legii cu privire la rambursarea TVA."

Acest subiect va fi examinat ulterior, în detaliu, la Ministerul Finanțelor, a comentat președintele Comisiei parlamentară pentru agricultură și industrie alimentară.

ALEXANDR TRUBCA, președinte, Comisia parlamentară pentru agricultură și industrie alimentară: "Vorbim în primul rând despre prelungirea prevederilor legii 3.37 din 2022 cu privire la rambursarea TVA-ului. Urmează să avem astăzi, mâine o discuție cu Ministerul Finanțelor, să vedem în ce măsură este posibilă extinderea prevederilor acestei legi, fiindcă este vorba despre cash-flow bugetar și probabil să fie niște costuri bugetare în acest sens, vedem dacă există deschidere din partea Ministerului Finanțelor și există posibilitate financiară pentru a implementa."

De asemenea, urmează a fi clarificată situația cu microfinanțarea agricultorilor.

ALEXANDR TRUBCA, președinte, Comisia parlamentară pentru agricultură și industrie alimentară: "Reglementările BNM-ului asupra modului în care operează băncile cu creditele neperformante, să vedem dacă există un loc de discuție și aici. Să vedem în ce măsură putem interveni, să discutăm cu banca națională, fiindcă aici ține de reglementările băncii naționale. Iar partea de protecția consumatorilor a rămas la CNPF și urmează să avem o discuție și cu CNPF, să vedem dacă nu există abuzuri din partea companiilor de microfinanțare."

Fermierii spun că nu mai au timp, ei doresc o foaie de parcurs exactă care să fie țintită pentru o perioadă scurtă și poate salva pe agricultori.

Opinia ta contează. Comentează!