Liderul de la Kiev a declarat că alte 16 nave cu grâne ucrainene stau în rând să iasă din porturile Odesei
Externe 2 august 2022, 19:55 | 618

Rusia a avertizat marţi Occidentul că neaplicarea componentei acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ruseşti, care conform acestei înţelegeri trebuie să se desfăşoare în paralel cu exportul cerealelor ucrainene, ar putea avea ca efect un eşec al întregului acord, relatează DPA. Președintele Volodimir Zelenski nu are încredere că Rusia se va ține de cuvânt și mizează pe ONU și Turcia să asigure funcționarea coridoarelor. Turcia se așteaptă ca nava cargo Razoni sub pavilion Sierra Leone, încărcată cu 27 de mii de tone de porumb ucrainean, să ancoreze în Istanbul la noapte.

OZCAN ALTUNBULAK, coordonatorul turc al Centrului Comun de Coordonare: "În prezent, continuă pregătirile și planificarea ieșirii din cele trei porturi ucrainene a altor corăbii care pot transporta cereale și alte produse alimentare. Nava Razoni, pe care o așteptăm și o monitorizăm, va ancora în portul desemnat din Istanbul la miezul nopții, din cauza condițiilor maritime. După procedurile necesare, o delegație compusă din reprezentanții Turciei, Rusiei, Ucrainei și ai Națiunilor Unite vor inspecta nava, apoi, în funcție de rezultatul inspecției, nava își va continua drumul spre destinație."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Noi nu putem avea iluzii că Rusia pur și simplu se va abține de la tentativele de a întrerupe exporturile ucrainene. Rusia a provocat intenționat foamete în țările Africii și Asiei, care tradițional importau cantități semnificative de produse ucrainene. Acum, în condițiile secetei din Europa, riscul unei crize a prețurilor și a unui deficit de produse alimentare există chiar și în unele țări europene."

Ieri, prima corabie cu cereale a plecat spre Liban folosind coridorul de export agreat cu Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Rusia. Mai mulți oficiali de la Kiev spuneau că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

Pe 22 iulie, Ucraina, Turcia, Rusia și ONU au semnat la Istanbul un acord pentru deblocarea exportului de alimente ucrainene pe mare. Chiar a doua zi după semnare, Rusia a încălcat acordul, bombardând portul Odesa.

ONU, Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat atacul, în timp ce Ankara a îndemnat părțile să pună în aplicare acordul. Pe 27 iulie, la Istanbul, a avut loc o ceremonie de deschidere a Centrului comun de coordonare pentru a sprijini punerea în aplicare a documentelor. Partea turcă spune că primele nave care transportă cereale ucrainene ar trebui să ajungă în Turcia pe 3 august.

Opinia ta contează. Comentează!