Peste 40 de femei deținute în Penitenciarul nr.13 vor avea acces la servicii medicale de calitate
Social 29 septembrie 2023, 15:39 | 955

Peste 40 de femei deținute în Penitenciarul nr.13 vor avea acces la servicii medicale de calitate. Un nou cabinet ginecologic a fost inaugurat astăzi în incinta instituției cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Mai rămâne o problemă - lipsa cardelor medicale în sistemul penitenciar, a subliniat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

VICTOR BURUNCIUC, medic ginecolog: "Este un cabinet renovat la nivel internațional, dotat foarte bine cu tot necesarul de a acorda o asistență consultativă femeilor. A fost dotat cu un fotoliu ginecologic modern și mobil, o lampă de examinare, un dulap de sterilizare, masă pentru instrumente și un dulap pentru tot necesarul pentru consultații."

Pentru acest proiect, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a alocat 860 de mii de lei.

NIGINA ABASZADA reprezentant UNFPA în Republica Moldova: "Femeile de aici, dar și din alte instituții de detenție trebuie să treacă examene și verificări medicale cu regularitate, fie că este vorba despre o sarcină, probleme de sănătate reproductivă sau care trebuie să treacă screening-ul de cancer sau alte boli."

ANATOLIE FALCA, director al Administrației Naționale a Penitenciarelor: "Datorită partenerilor de dezvoltare avem acum datorea unităților mediale din toate penitenciarele. Am acreditat 14 servicii medicale din 17 pe care le avem în cadrul sistemului penitenciar. Se economisesc bani fiindcă atunci era necesar să scoatem persoana în oraș, însoțită de escortă și transport, tur-retur."

O problemă majoră rămâne a fi lipsa cardelor medicale în sistemul penitenciar, a subliniat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Orice persoană, indiferent de faptul că se află în libertate sau este privată de libertate are dreptul de îngrijire medicală corespunzătoare și de acces la servicii medicale. Problema este cu personalul medical aici încă nu avem suficient personal medical calificat care să corespundă tuturor specializărilor necesare."

Cel mai mult au rămas mulțumite femeile, care se află deja de câțiva ani în detenție.

Totodată, în izolator au fost renovate și amenajate două curți de plimbare cu inventar sportiv de exterior, iar pentru biblioteca instituției urmează a fi donate cărți și dispozitive pentru publicații în format digital, e-book.

În Penitenciarul nr. 13 sunt private de liberate 40 de femei. În tot sistemul penitenciar, numărul acestora este de aproape 300.

Opinia ta contează. Comentează!