Au fost celebrate rezultatele cooperării
Social 14 martie 2024, 20:09 | 353

Peste 80 de proiecte au fost realizate pe ambele maluri ale Prutului, în 2014-2020, grație Programului Operațional Comun România - Republica Moldova. Domeniile-cheie sunt infrastructura transfrontalieră, educația, sănătatea și cultura. Investiția totală se ridică la 81 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene.

Grație proiectului SMURD -2, în Republica Moldova au fost construite patru heliporturi pentru elicoptere, reconstruite două puncte de operare SMURD, la Ungheni și Cantemir, și construite două unități de primiri urgente la Bălți și Chișinău.

MIHAI CIOCANU, directorul Institutului de Medicină Urgentă: "Este o subdiviziune separată a institutului de Medicină Urgentă, unde pacienții sunt investigați, tratați, atunci când este vorba de intervenții mai ample sunt internați, iar o parte pleacă acasă cu recomandările medicilor de urgență. Avem toată infrastructura necesară pentru diagnosticare, cum este rezonanța magnetică, ultrasonografie."

A fost posibilă realizarea unei rețele transfrontaliere pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice, între Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore Popa” din Iaşi și Universitatea de Medicină de la Chișinău.

BOGDAN TAMNA, coordonator de proiect, profesor universitar, Iași: "Nevoia de a asigura servicii moderne de prevenție, de diagnostic și tratament a acestor boli, devine din ce în ce mai importantă. A permis constituirea unei rețele, o rețea care are o componentă virtuală, soft, adică rețeaua de specialiști. Pe de altă parte, avem componenta hard, adică echipamentele care permit acestor specialiști să ofere servicii de cel mai înalt nivel."

O realizările semnificativă a fost consolidarea capacității de intervenție în situații de urgență la nivel transfrontalier și modernizarea birourilor vamale.

JANA COSTACHI, secretar de stat, Ministerul de Interne: "Acest lucru ne face să fim interoperabili, în primul rând cu toate instituțiile cu aceleași responsabilități funcționale, de pe celălalt mal al Prutului."

Alte proiecte au vizat valorificarea și promovarea durabilă a patrimoniului cultural și istoric pe ambele maluri ale Prutului. În context, este remarcabilă restaurarea Cetății Soroca.

IGOR ȚARĂLUNGĂ, manager de proiect: "În cadrul proiectului dat ne-am dorit nu doar valorificarea potențialului turistic, dar și salvarea monumentului Cetatea Soroca și creșterea numărului de turiști la cetate. Costul total al proiectului a fost de 1 milion 664 de mii de euro."

În toate aceste realizări este important impactul asupra oamenilor, a subliniat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: "Școlile și spitalele au fost modernizate și a permis îmbunătățirea calității vieții, educației și a serviciilor medicale. Noul program pentru următorii șapte ani va avea o finanțare și mai mare, peste 97 de milioane de euro."

Programul Operațional Comun România - Republica Moldova este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Opinia ta contează. Comentează!