Tornadă mortală în Mississippi
Externe 27 martie 2023, 20:03 | 387

26 de oameni au murit după ce o tornadă violentă a devastat statele americane Mississippi și Alabama. Cele mai mari pagube sunt în Mississippi, acolo unde Joe Biden a decretat stare de urgenţă. Liderul de la Casa Albă a dispus ca zonele afectate să primească ajutor federal suplimenar faţă de cel local. Oamenii care au supraviețuit sunt șocați de consecințe, iar autoritățile nu exclud noi fenomene meteo extreme.

Tornada mortală a ras de pe suprafața pământului cartiere întregi. Rolling Fork, un oraş de două mii de locuitori din vestul statului Mississippi, a fost aproape în totalitate distrus, fiind și cea mai afectată localitate. Din casele de aici au rămas doar ruine. Peste tot sunt grămezi de moloz și piese de mobilă. Imagini făcute cu o dronă arată mașini aruncate pe acoperișurile prăbușite. Oamenii cer ajutor.

Când a lovit tornada era noapte și mulți dormeau deja. Nu au auzit alertele. Primul indiciu că se întâmplă ceva înspăimântător a fost zgomotul puternic.

Bărbatul din imagini povestește că a supraviețuit ascunzându-se în casa mamei sale, în timp ce ferestrele erau zdrobite de tornadă. Cartierul nu mai există, scrie Reuters.

Imagini din satelit arată orașul Rolling Fork înainte și după tornadă.

ELDRIDGE WALKER, primar al Rolling Fork, Mississippi: "Nivelul de devastare e cel pe care îl vedeți - devastare. Am pierdut multe clădiri, am pierdut multe case, multe familii au fost strămutate. Comunitatea a fost distrusă și acum trebuie să ne revenim."

Voluntari din orașele din jur au venit în Rolling Fork să dea o mână de ajutor, scrie AFP.

Mii de oameni din Mississippi au rămas fără curent electric.

ALEJANDRO MAYORKAS, secretarul american al Securității interne: "Vedem fenomenele meteorologice extreme în creștere, care doar cresc în severitate și frecvență. Trebuie să ne construim comunitățile pentru a fi cel mai bine pregătiți pentru ele, pentru a preveni distrugerile în măsura în care este posibil, pentru a putea răspunde rapid și a ne reface, pentru a deveni rezistenți."

Tornada e un fenomen meteo greu de prezis, spun specialiștii. Mississippi se pregătește pentru mai multe furtuni extreme care ar putea produce tornade puternice, notează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!