Iohannis, declarație privind decizia CCR
Externe 5 iunie 2018, 15:40 | 2670

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut primele declarații privind decizia Curții Constituționale de revocare a șefei Direcției Naționale Anticorupție. Liderul de la Cotroceni s-a arătat convins că procurorii trebuie să fie independenți, nu controlați politic. Iohannis a mai menționat că o decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. El nu a exclus însă că, dacă va fi nevoie, ar putea convoca o consultare populară.

Prin decizia luată de Curtea Constituțională a României, care a admis sesizarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, legată de revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție, președintele țării este practic obligat să o demită pe Laura Codruța Kovesi. Într-o primă declarație legată de acest subiect, Klaus Iohannis nu a spus dacă va pune sau NU în aplicare decizia CCR, dar a menţionat că va respecta Constituţia României şi statul de drept, insistând în același timp asupra independenţei procurorilor.

Întrebat de jurnaliști în legătură cu un eventual referendum pe justiție, la îndemnul mai multor politicieni, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că o decizie a CCR nu poate fi supusă unei consultări populare, subliniind că referendumul ar putea avea loc doar dacă va fi nevoie. Amintim că, într-o hotărâre fără drept de apel, judecătorii Curții Constituţionale a României au constatat că între Guvern şi preşedintele țării s-a creat un conflict juridic de natură constituţională. Prin urmare, instituția a stabilit că liderul de la Cotroceni trebuie să emită decretul de demitere a şefei DNA, aşa cum a cerut, în februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta a acuzat-o pe Kovesi că a încălcat Constituţia şi a dăunat imaginii României în străinătate. Atunci, președintele Iohannis nu s-a lăsat convins de aceste argumente și a respins cererea, invocând avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Opinia ta contează. Comentează!