Statele Unite alocă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 600 de milioane de dolari
Externe 16 septembrie 2022, 15:37 | 400

Statele Unite alocă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 600 de milioane de dolari. Președintele Joe Biden a semnat documentul, notând că acest ajutor include fonduri pentru nevoile critice de securitate și apărare ale Ucrainei. În replică, Moscova a declarat că dacă Statele Unite decid să aprovizioneze Kievul cu rachete cu rază mai lungă de acțiune, acest lucru va însemna ”America devine parte directă a conflictului”.

Noul pachet de echipamente din stocul Departamentului Apărării al Statelor Unite include, printre altele, muniție suplimentară pentru HIMARS, 36 de mii de obuze de artilerie, o mie de proiectile de artilerie cu ghidaj de precizie, patru radare contra-artilerie, patru camioane și opt remorci pentru transportul echipamentelor grele și Drone de tip C-UAS

De la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, Washingtonul a trimis aproximativ 15,1 miliarde de dolari în asistență de securitate către Kiev. Potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, Statele Unite oferă Ucrainei oportunități care să permită schimbarea situației pe câmpul de luptă și consolidarea poziției Ucrainei la masa negocierilor atunci când va veni momentul.

Andrei Ermak, șef al Biroului Președinției din Ucraina, a mulțumit Statelor Unite pentru noul pachet de ajutor. "Armele sunt cele necesare pentru victoria libertății asupra peșterii de vipere din Federația Rusă", a declarat Ermak pe contul său de Telegram.

În contextul ajutorului oferit de Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ieri că dacă Statele Unite vor decide să aprovizioneze Kievul cu rachete cu rază mai lungă de acțiune, acest lucru va însemna că America va deveni parte directă a conflictului, așa cum numește Moscova războiul pe care l-a pornit în Ucraina.

Potrivit presei americane, Ucraina a primit muniții HIMARS din SUA cu o rază de acțiune de cel mult 80 de kilometri.

Opinia ta contează. Comentează!