Codul de procedură penală, adoptat în grabă
Externe 19 iunie 2018, 16:40 | 2486

În grabă și pe ultima sută de metri, coaliția PSD-ALDE, aflată la guvernare în România, a trecut prin Camera Deputaților, Comisia specială și plen sute de modificări la Codul de Procedură Penală. Proiectul nu va ajunge însă prea curând la promulgare, opoziția anunțând că va ataca documentul controversat la Curtea Constituţională.

Proiectul PSD privind modificarea Codului de Procedură Penală a trecut de Camera Deputaţilor într-o singură zi. A fost avizat cu viteză de comisia condusă de Florin Iordache şi a primit, apoi, noaptea târziu, 175 de voturi „pentru” în plen. Dintre cei 108 deputaţi ai opoziţiei, doar 78 au fost în sală şi au votat „împotrivă”.

Legea urmează să ajungă la preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru promulgare. Principalele partide de opoziție, PNL și USR, au anunțat însă că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind modificarea Codului de Procedură Penală.

Reprezentanții coaliției de guvernare PSD-ALDE nu au explicat graba, dar au spus că modificările ar veni în sprijinul cetățeanului de rând.

Opoziţia din România acuză puterea că a modificat anumite articole din Codul de Procedura Penală cu dedicaţie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea. Unul dintre acestea permite ca o persoană condamnată definitiv să ceară rejudecarea dosarului dacă hotărârea nu a fost scrisă şi semnată de judecătorul care a soluţionat cauza.

Potrivit presei de la București, o altă schimbare l-ar avantaja pe şeful Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu. Instanţa de apel nu poate schimba decizia primului complet de judecători, dacă aceştia au decis că inculpatul este nevinovat şi dacă nu mai apar probe noi. O altă modificare controversată este cea care nu le va permite procurorilor să ofere jurnaliștilor informații din anchete, referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii. 

Opinia ta contează. Comentează!