Image-Description
Dodon dă asigurări președintelui Bulgariei cu privire la statutul raionului Taraclia
Politic 24 septembrie 2019, 14:07 | 1630

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a primit asigurări din partea lui omologului său moldovean Igor Dodon că reforma teritorial-administrativă întreprinsă de Republica Moldova nu va afecta statutul și integritatea raionului Taraclia, cu o populație preponderent bulgară. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei întâlniri pe care cei doi șefi de stat au avut-o la New-York, în marja celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează agenția bulgară de presă Focus.

În nota pe care a publicat-o după această întâlnire pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon nu spune nimic despre subiectul minorității bulgare din Taraclia.

Focus menționează, însă, că problema drepturilor minorității bulgare din Republica Moldova a fost ridicată de președintele Rumen Radev.

Potrivit acestui, menținerea statutului actual al Taracliei, unde locuiesc 63.000 de etnici bulgari, este vitală pentru aceștia, pentru păstrarea identității naționale, culturale și lingvistice. Președintele Radev a primit, de asemenea, asigurări că Republica Moldova va face tot posibilul pentru ca Universitatea "Grigori Ţamblak" din Taraclia să devină o filială a Universității "Anghel Kăncev" din Ruse.

Igor Dodon anunță că a convenit asupra organizării unei vizite oficiale a lui Rumen Radev în Republica Moldova, în primăvara anului viitor. Înaintea acesteia, însă, o delegație bulgară va vizita Universitatea din Taraclia, pentru a clarifica detaliile transformării, Focus.

Opinia ta contează. Comentează!