Image-Description
Schimbare de macaz: După ce declarau că se descurcă și fără banii UE, Filip cere la Bruxelles reluarea asistenței financiare
Politic 15 mai 2019, 16:00 | 1313

Deși susțineau înainte de alegeri că se pot descurca și fără banii europeni, cei de la guvernare cer acum reluarea asistenței financiare din partea Uniunii Europene.

Premierul Pavel Filip a avut, ieri la Bruxelles, o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisar pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, în care „a pledat pentru reluarea asistenței financiare”.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, principalele teme de discuție au vizat situația post-electorală din țară, precum și stadiul actual al relațiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, inclusiv dialogul politic și cooperarea pentru dezvoltare.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre reformele promovate de autorităţile Republicii Moldova şi nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE. În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă atât realizările, cât și domeniile unde sunt necesare eforturi suplimentare.

„Premierul Pavel Filip a reiterat că modernizarea țării și implementarea agendei de asociere sunt proiecțiunile strategice pentru țara noastră. Totodată, prim-ministrul a exprimat speranța ca următorul Guvern va rămâne angajat plenar în procesul dat. În condițiile actuale, expertiza și susținerea UE constituie ingredientele cheie pentru a reuși transformarea Republica Moldova și apropierea de UE. În acest context, prim-ministrul a pledat pentru consolidarea dialogului politic, intensificarea cooperării la nivel de experți, precum și pentru reluarea asistenței financiare”, mai informează sursa citată.

Amintim că ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie 2017 acordul privind acordarea asistenţei macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru RM. Astfel, circa 60 de milioane de euro trebuiau oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant.

UE a schimbat însă retorica după ce alianţa tacită PD-PSRM au modificat abuziv sistemul electoral cu doar un an înainte de alegeri. Astfel, asistenţa financiară a fost condiţionată de respectarea avizului Comisiei de la Veneţia privind legea electorală, dar şi de implementarea mai multor reforme cerute de-a lungul ultimilor ani.

Anterior, fostul speaker Andrian Candu spunea că noul Parlament de la Chișinău s-ar putea să nu mai acceseze asistența macrofinanciară din partea UE, care este acordată doar cu condiția implementării mai multor reforme.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie