REUTERS: Înainte să invadeze Ucraina, Rusia și-a construit acolo o rețea de spioni, colaboraționiști și sabotori
Externe 29 iulie 2022, 19:40 | 802

Înainte să invadeze Ucraina, Rusia a avut grijă să-și construiască acolo o rețea de spioni, colaboraționiști și sabotori. Dezvăluirea apare într-o investigație Reuters. Potrivit acesteia, infiltrarea a fost mult mai profundă decât se bănuia, fapt ce explică inclusiv recentele demiteri ale unor oficiali ucraineni și acuzațiile de înaltă trădare. "Succesul Rusiei la Cernobîl a fost parte a unei operațiuni a Kremlinului de infiltrare a agenților secreți în Ucraina", scrie Reuters.

Rețeaua rusească de agenți ar fi fost responsabilă de cucerirea rapidă a Cernobîlului. Anturajul lui Vladimir Putin, care a pregătit războiul, credea că, ajutată de acești agenți, Rusia va avea nevoie de o forță militară minimă și doar de câteva zile pentru a ocupa Ucraina, se menționează în investigație. O sursă bine informată despre planurile de invazie ale Kremlinului a declarat pentru Reuters că agenții ruși au fost trimiși la Cernobîl anul trecut pentru a mitui oficialii și pentru a pregăti terenul pentru o preluare a controlului fără vărsare de sânge.

Un fost procuror general ucrainean a dezvăluit pentru Reuters că politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, un prieten al lui Putin, avea un telefon criptat pentru a putea comunica cu Kremlinul. Medvedciuk se află acum într-o închisoare ucraineană în așteptarea procesului, fiind acuzat de înaltă trădare.

Deși Rusia a capturat Cernobîlul, planul său de a prelua puterea la Kiev a eșuat. În multe cazuri, agenții în așteptare pe care Moscova îi infiltrase nu au reușit să-și facă treaba. Infiltrarea serviciilor secrete rusești a semănat însă neîncredere în interiorul Ucrainei și a scos la iveală deficiențele Serviciului de Securitate al Ucrainei, care are acum sarcina de a-i vâna pe trădătorii și colaboratorii Moscovei. Șeful instituției, Ivan Bakanov, a fost demis la propunerea președintelui Volodomir Zelenski, tocmai pentru că în interiorul agenției guvernamentale sunt mulți angajați suspectați de trădare.

Una din sursele cu care a vorbit Reuters a comunicat că Cernobîlul a servit și ca punct de colectare a documentelor provenite din interiorul Serviciului de Securitate al Ucrainei. Oficialii ucraineni transmiteau spionilor ruși informații despre pregătirea militară a Ucrainei. Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile relatate de surse. Nici Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei, nici Serviciul de Securitate al Ucrainei nu au răspuns la solicitările de informații ale jurnaliștilor. Dar o analiză a mărturiilor și a documentelor judiciare, precum și un interviu cu un oficial local arată că Kievul desfășoară cel puțin trei investigații ce vizează comportamentul persoanelor care au lucrat la Cernobîl. Până în prezent, poliția națională ucraineană a reținut peste o mie de persoane suspectate de sabotaj și activități de recunoaștere în favoarea ocupanților ruși.

Opinia ta contează. Comentează!