Rusia a atacat noaptea trecută cu drone mai multe regiuni din Ucraina
Externe 2 august 2023, 19:57 | 300

Rusia a atacat noaptea trecută cu drone mai multe regiuni din Ucraina. Nu au fost raportate victime, însă în regiunea Odesa, în Ismail, situat aproape de granița cu România, a fost afectată infrastructura portuară şi s-au declanșat mai multe incendii. "Inamicul a încercat în mod deliberat să distrugă infrastructura portuară de pe Dunăre", afirmă autoritățile ucrainene. "Rusia poate și trebuie oprită", a reacționat și președintele Volodimir Zelenski. Suntem în ziua cu numărul 525 de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina.

Forțele de apărare antiaeriană au distrus 11 drone de atac Shahed-136 lansate de armata rusă în regiunea Odesa. "Continuând să terorizeze problema inițiativei de cereale, inamicul a lovit atât liftul, cât și depozitul de cereale. Clădirile administrative înalte au fost avariate semnificativ", notează autoritățile ucrainene. Dronele au fost lansate dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, un port-cheie, din care grânele ucrainene sunt transportate spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

În orașul Ismail a fost lovit terminalul maritim, precum și clădirea administrativă a Companiei de transport maritim Dunărea. Terminalul maritim din Ismail a fost reconstruit recent, în 2019. Procurorii consemnează consecințele bombardamentelor ruse și elaborează o listă completă a distrugerilor. "Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele și securitatea alimentară globală. Când porturile civile sunt vizate, când teroriștii distrug în mod deliberat chiar și ascensoarele, aceasta este o amenințare pentru toată lumea de pe toate continentele. Rusia poate și trebuie oprită", a reacționat pe contul său de Telegram președintele Volodimir Zelenski.

Atacat cu drone rusești a fost și orașul Kiev. Primarul capitalei a declarat că au fost înregistrate mai multe pagube materiale.

Ferestrele de la apartamentul bărbatului din imagini au fost distruse.

OLEKSANDR NIKOLAEV, localnic din Kiev: "Sirena de raid aerian a răsunat toată noaptea. Telefonul meu nu a lucrat. Bine că nu dormeam. Am auzit un zgomot puternic. M-am dus la perete și în acest timp am auzit că ceva cade. Întregul apartament a fost zguduit puternic."

Amintim că săptămâna trecută un alt atac al Moscovei a vizat terminalul portuar Ismail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.

Regiunea Odesa este strategică pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat după ce Rusia a refuzat să prelungească acordul crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internaţional, semnat anul trecut cu Ucraina sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, și care permitea transportarea în siguranță a grânelor ucrainene pe Marea Neagră.

Opinia ta contează. Comentează!