Image-Description
Rada Supremă de la Kiev a extins „statutul special” pentru regiunile separatiste din Donbas
Externe 12 decembrie 2019, 15:32 | 1440

Rada Supremă a Ucrainei a votat joi pentru extinderea reglementării ce oferă autonomie limitată regiunilor controlate de separatişti din estul ţării, condiţie pentru un acord care să pună capăt conflictului ce durează de cinci ani, informează Reuters.

Parlamentarii au votat o extindere pentru un an a "statutului special" al acestor regiuni, care a fost adoptat în 2014 şi a fost deja extins de mai multe ori.

Conflictul din estul Ucrainei care a izbucnit în 2014 s-a soldat cu moartea a circa 13.000 de oameni, a lăsat o bună bucată din Ucraina sub controlul separatiştilor susţinuţi de Moscova şi a agravat cea mai mare fisură între Est şi Vest de la sfârşitul Războiului Rece.

Legea care acordă extinderea "este menită să creeze oportunităţi suplimentare pentru implimentarea legislaţiei pentru reglementarea paşnică a situaţiei în unele zone din regiunile Doneţk şi Lugansk", a declarat unul dintre parlamentarii ucraineni înainte de vot.

Statutul le permite regiunilor să-şi formeze propriii procurori, curţi de justiţie şi forţe ale poliţiei şi să organizeze alegeri locale.

Acordul pentru extinderea legii asupra statutului special al acestor regiuni a devenit una dintre condiţiile pentru acordul pe care liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei l-au încheiat în timpul întrevederii lor săptămâna aceasta la Paris.

Opinia ta contează. Comentează!