Image-Description
Detalii privind perchezițiile în dosarul autobuzelor ISUZU: A fost pornită urmărirea penală pentru abuz de putere
Social 5 noiembrie 2019, 09:48 | 2591

În urma percheziții efectuate marți de procurorii anticorupție, în comun cu poliția, în cinci locații din Chișinău, în dosarul achiziționării celor 31 de autobuze „Isuzu” pentru Parcul Urban de Autobuze din Chișinău, au fost ridicate documente privind procedura de licitație în cazul vizat, telefoane, dispozitive electronice de stocare a informației.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Procuraturi, au fost identificate unele bunuri, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost procurate din venituri ilicite.

„Toate acestea vor fi examinate de către oamenii legii, în vederea stabilirii circumstanțelor pe faptul pretinselor încălcări sesizate de către Inspectoratul Național de Investigații al IGP, în privința persoanelor publice din Primăria municipiul Chișinău”, se arată în comunicat.

Procurorii precizează că a fost pornită urmărirea penală pe faptul abuzului de putere și abuzului de serviciu, adică folosirea intenționată de către o persoană publică a situației de serviciu, cu cauzarea de daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice – faptă care este comisă din interes material, în scopul realizării unor interese personale sau în interesul unei persoane terțe, soldată cu urmări grave.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă o amendă în mărime de până 117.500 lei sau pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani.

Amintim că, pe 10 septembrie, a fost intentată o cauză penală pe faptul acțiunilor ilegale ale factorilor de decizie ai Direcției generale transport public și căi de comunicație. Există suspiciuni că procedura de achiziție publică a fost desfășurată cu abateri, fiind aduse atingeri principiilor de bază ale achizițiilor publice. Atunci, fostul primar interimar, Ruslan Codreanu, declara că nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost. Autoritatea contractantă este Parcul Urban de Autobuze.

Cele 31 de autobuze noi au costat municipalitatea 78 de milioane de lei.

Noile unități de transport au ajuns la Chișinău în luna februarie a anului curent. Tot atunci, în spațiul public au început discuții cu privire la un intermediar, care a cumpărat autobuzele și le vinde municipiului Chișinău, diferența de bani punând-o în buzunar.

Opinia ta contează. Comentează!