Filmul „Carbon”, în regia lui Ion Borș, a fost propus la premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”
Social 21 septembrie 2022, 20:21 | 1906

Filmul „Carbon”, în regia lui Ion Borș, a fost propus de Comitetul de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Decizia a fost luată astăzi, la premiera mondială a filmului. Lungmetrajul ”Carbon” a fost proiectat în cadrul Festivalului de Film din orașul spaniol San Sebastian.

ION BORȘ regizorul filmului „Carbon”: "Am primit vestea chiar de aici, din San Sebastian, în ziua premierei mondiale. Poate este și un semn acesta. Ne bucurăm foarte mult că am primit această veste. Nu ne rămâne decât să livrăm tot de ce este nevoie pentru concurs și să așteptăm rezultatele."

Filmul „Carbon”, a cărui acțiune are loc în Republica Moldova anului 1992, prezintă istoria lui Dima, un tânăr tractorist, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile. Eroul, jucat de către actorul Dumitru Roman, se ciocnește de indiferența și prostia oamenilor, care îl înconjoară. Din toată această poveste, tractoristul Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Filmările au durat 36 de zile, în perioada august-octombrie 2020. Din distribuție mai fac parte Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bâtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru.

Comitetul de selecție, format din 17 membri, printre care regizorii Vlad Druc și Andrei Dumbrăveanu, producătorul Virgil Mărgineanu, actorul Petru Hadârcă și compozitorul Eugen Doga, a considerat că producția „Carbon” este un film muncit, lucrat cu foarte multe detalii și acuratețe.

Republica Moldova a propus anterior la premiile Oscar filmul „La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski, și filmul „Toți copiii Domnului”, în regia lui Adrian Popovici.

Cea de 95-a ediție a premiilor Oscar va avea loc pe 12 martie 2023, la Dolby Theatre de la Ovation Hollywood. Lista scurtă a nominalizărilor va fi publicată pe 21 decembrie 2022, iar cele patru nominalizări finale vor fi anunțate pe 24 ianuarie 2023. Premiera națională a filmului „Carbon” va avea loc pe 4 octombrie la Palatul Național, iar începând cu 6 octombrie, acesta va putea fi văzut în sălile de cinema.

Opinia ta contează. Comentează!