Blinken și Lavrov au dat asigurări că SUA și Rusia sunt gata să coopereze
Externe 20 mai 2021, 18:39 | 986

Joe Biden şi Vladimir Putin s-ar putea întâlni în luna iunie. Subiectul a fost discutat ieri în capitala Islandei, de către secretarul de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Ambii au dat asigurări că sunt gata să coopereze, schimbând în acelaşi timp avertismente puternice, ce reflectă diferenţele majore dintre cele două ţări rivale, informează AFP.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat SUA: "Viziunea noastră este că dacă liderii Rusiei și SUA ar putea să lucreze împreună cooperativ, atunci popoarele noastre și lumea întreagă ar putea fi un loc mai sigur. Și asta vom vedea."

Rusia şi-a confirmat propunerea de a "începe un dialog pe toate aspectele".

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: "Suntem gata să discutăm cu SUA toate problemele, fără excepții, dacă dialogul este onest, cu încărcătură factologică și, desigur, bazat pe respect reciproc."

Statele Unite vor să coopereze cu Rusia pentru a face lumea mai sigură, dar vor răspunde dacă Moscova se comportă agresiv, a mai declarat Antony Blinken. "Dacă Rusia se comportă în mod agresiv la adresa noastră, a partenerilor sau a aliaţilor noştri, vom răspunde", a avertizat şeful diplomaţiei americane. În același timp, referindu-se la Arctica, Serghei Lavrov a ales o abordare, care nu este menită să îmblânzească atmosfera din relaţia bilaterală. "Activitatea militară a Rusiei în Arctica este "perfect legală şi legitimă", a declarat ministrul rus de externe. Avertismentul rus a determinat în mod inevitabil un răspuns din partea lui Antony Blinken, care a cerut evitarea unor astfel de declaraţii, dar şi o militarizare a Arcticii. Pe de altă parte, Washingtonul a făcut un gest susceptibil să atenueze tensiunile din relaţiile sale cu Moscova. După săptămâni în care a lansat ameninţarea unor măsuri punitive împotriva controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, administraţia Biden a decis în cele din urmă să nu sancţioneze principala companie implicată în proiect, Nord Stream AG, şi pe directorul general al acesteia. Joe Biden şi Vladimir Putin par să fie de acord să organizeze primul lor summit într-o ţară europeană, posibil în iunie, în perioada desfăşurării reuniunilor G7 şi NATO.

Opinia ta contează. Comentează!