BIDEN: Statele Unite sunt într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume, pentru a-şi relansa economia
Externe 8 februarie 2023, 20:09 | 385

Statele Unite sunt într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume, pentru a-şi relansa economia, în pofida războiului Rusiei dus în Ucraina şi a pandemiei de COVID-19. Declarația a fost făcută de către preşedintele Joe Biden la începutul discursului său despre "Starea Uniunii". Discursul survine în condițiile unui congres divizat, a unor tensiuni cu Beijing și Moscova și apropierii unui sezon electoral.

JOE BIDEN președintele SUA: "Sufletul acestei națiuni este puternic, deoarece coloana vertebrală a acestei națiuni este puternică, pentru că oamenii acestei națiuni sunt puternici! Starea acestei uniuni este puternică! Câțiva dintre prietenii mei republicani vor să ia economia ostatică dacă nu sunt de acord cu planul lor economic. Cei de acasă știți care sunt acele planuri. În loc să îi facă pe bogați să plătească, unii republicani doresc apusul asistenței medicale și al asigurărilor sociale."

În replică, republicanii l-au acuzat pe președintele american că ar fi sub influența stângii radicale. ”Linia de separaţie în Statele Unite deja nu mai este între dreapta sau stânga, ci între normalitate şi nebunie. A venit vremea unei noi generaţii de leadership republican'', a declarat guvernatorul statului Arkansas, Sarah Huckabee Sanders.

Abordând un alt subiect sensibil, Joe Biden şi-a reînnoit apelul pentru o legislaţie care să interzică puştile de asalt, un tip de armă foarte letală, folosită în crimele recente care au şocat publicul american. În privinţa politicii externe, Joe Biden a asigurat că Statele Unite vor sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie în faţa invaziei ruse.

JOE BIDEN președintele SUA: "Invazia lui Putin a fost un test pentru timpuri, un test pentru America, un test pentru lume. Am sprijini cel mai elementare dintre principii: Am sprijini suveranitatea? Am sprijini dreptul oamenilor de a trăi lipsiți de tiranie? Am sprijini apărarea democrației? - Da! - Apărarea contează pentru noi deoarece păstrează pacea și preveni lucruri ce ne-ar amenința prosperitatea. Un an mai târziu știm răspunsul. Da, sprijinim și da, am sprijinit!"

Liderul de la Casa Albă a avut un mesaj și pentru China.

JOE BIDEN președintele SUA: "Mă angajez să lucrez cu China, unde putem promova interesul american și putem aduce beneficii lumii, dar nu faceți greșeli în privința asta - așa cum am arătat clar săptămâna trecută, dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara și am făcut-o."

Tradiţionalul discurs al preşedintelui american vine după episodul cu balonul chinez, care a survolat teritoriul Statelor Unite înainte de a fi doborât în weekend. Diplomaţia chineză s-a arătat deopotrivă fermă şi deschisă dialogului, scrie AFP. ”Noi vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale Chinei. SUA ar trebui să ducă faţă de China o politică pozitivă şi pragmatică şi să lucreze cu aceasta pentru a readuce relaţiile bilaterale pe calea unei dezvoltări sănătoase şi stabile'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Opinia ta contează. Comentează!