Dragostea pentru sculptura în lemn a apărut brusc și acum îi dedică orice clipă liberă
Social 17 aprilie 2023, 20:04 | 1905

De vreo cincisprezece ani mânuiește dalta cu dibăcie. Dragostea pentru sculptura în lemn a venit pe neașteptate și, de atunci îi dedică orice clipă liberă. Vorbim despre meșterul popular Mihai Matei din raionul Sângerei. Își vinde lucrările mai mult la Suceava, Iași sau la Piatra Neamț. Din banii adunați cumpără materie primă și pune iar mâna pe daltă.

MIHAI MATEI, meșter popular: "O mulțime de lucrări am, peste o sută și ceva. Mă mai duc pe la expoziții, dar dacă vând o lucrare, două asta este deja ceva. Sunt prețuiți în Republica Moldova oamenii de artă? -Nu prea, nu știu de ce, dra până anul trecut mai mergea, dar mai mult noi ne ducem la români, la frații români, nu știu de ce acolo sunt mai prețuite lucrările, ei cumpără. Nu știu, noi nu înțelegem sau ei prea mult înțeleg."

Teiul este materialul său preferat. Îl procură de la Dereneu, Rădeni și Ungheni, iar mai târziu din el apar adevărate opere de artă.

MIHAI MATEI, meșter popular: "Lucrez mai mult în tei, îmi place pentru că insectele nu-l mănâncă și în al doilea rând se prelucrează ușor, are o culoare frumoasă. Îl cumpăr, la noi nu este, dar îl cumpăr de pe la Călărași, Ungheni, mai iau de pe la băieții care fac uși, ferestre, mai cumpăr de pe la ei."

În anul 2008, a avut prima expoziție la Chișinău. Au urmat altele, inclusiv în România. Lucrările sale au ajuns în colecții din străinătate, dar nu se grăbește să declare că a atins cel mai înalt nivel.

MIHAI MATEI, meșter popular: "Înainte mă ocupam cu lucrările din rădăcină, dar trebuia să o aduc de la Bălți, acolo iar cei de la Spații verzi, unul îți dă, altul nu. -Lucrările pe care le faceți ajung și la moldovenii de peste hotare? -Da, am crucifix în Italia două, în Germania câteva lucrări și acum gătesc lucrări pentru Italia."

Fiecare lucrare a sa costă atât cât să acopere materia primă, nu își vinde lucrările mai scump pentru că astfel nimeni nu le-ar cumpăra.

MIHAI MATEI, meșter popular: "Care e cea mai scumpă lucrare a dvs? -Eu nu le vând scump pentru că dacă le vând scump, nu le cumpără nimeni. Sunt mulțumit de ce este, cele mai scumpe sunt troițele, ajunge până la zece mii, dar la noi rar care fac și porțile decorative."

Nu are cui transmite acest meșteșug. „Acum, tinerii nu-și doresc să îmbrățișeze o asemenea profesie”, spune meșterul.

MIHAI MATEI, meșter popular: "Eu nu am cui transmite chestia aceasta, lucrările acestea, să las cuiva din urma mea, dar până când la noi, prin părțile acestea, în Centrul Moldovei e slut cu chestia aceasta."

Opinia ta contează. Comentează!