Un cutremur de 6,1 grade s-a produs în nord-vestul Turciei, provocând rănirea a cel puțin 35 de persoane
Externe 23 noiembrie 2022, 17:03 | 658

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs în nord-vestul Turciei în primele ore ale zilei de astăzi, provocând rănirea a cel puțin 35 de persoane. Cutremurul de mică adâncime a lovit la aproximativ 170 de kilometri est de Istanbul, cel mai mare oraș al țării, unde a fost puternic resimțit. Au fost înregistrate 70 de replici.

Autoritățile naționale au declarat că seismul a avut o magnitudine de 5,9 – mai mică decât cea de 6,1 dată de US Geological Survey – și că epicentrul său a fost în districtul Golyaka, deși a zguduit și alte orașe din apropiere.

Ministrul Sănătății din Turcia a anunțat pe Twitter că 35 de persoane au fost rănite, dintre care 32 în Duzce, una în Istanbul și celelalte două în provinciile învecinate, Bolu și Zonguldak.

Ministrul de interne, care a vizitat Golyaka, a declarat că o persoană a fost grav rănită după ce a sărit de la un balcon din cauza panicii.

Autoritățile au anunțat că școlile vor fi închise miercuri în provinciile afectate. Agenția națională pentru dezastre a declarat că au existat pene de curent controlate în regiunea Duzce, îndemnând locuitorii să nu intre în panică.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. Duzce a fost una dintre regiunile afectate de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade, în 1999 – cel mai grav care a lovit Turcia în ultimele decenii. Acel cutremur a provocat moartea a peste 17 mii de persoane, dintre care aproximativ 1.000 - în Istanbul. Experții au avertizat de mult timp că un cutremur mare ar putea devasta Istanbulul, care a permis construirea pe scară largă fără măsuri de siguranță.

Opinia ta contează. Comentează!