Image-Description
Iohannis va anunța cel târziu marți candidatura noului premier al României
Externe 14 octombrie 2019, 10:17 | 1036

Ședința Guvernului de la București, convocată pentru astăzi, la ora 13.00, de premierul încă în exercițiu Viorica Dăncilă ar putea și și ultima a Cabinetului pe care îl conduce, în condițiile în care președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va desemna cel târziu marți, 15 octombrie, candidatul său pentru funcția de prim-ministru.

O nouă serie de consultări cu partidele parlamentare ar urma să aibă loc astăzi la Palatul Cotroceni.

Viitorul executiv ar urma să fie unul politic, de tranziție, iar după consultările de săptămâna trecută, președintele Iohannis a declarat că se conturează deja varianta unui guvern PNL sau constituit în jurul acestui partid. Calendarul dorit de șeful statului pentru instalarea noului guvern este destul de strâns, însă cele mai multe partide parlamentare au pus deja condiții în schimbul votului pentru învestitură, notează Radio România Actualități.

„Intenționez să fac repede o desemnare. Cel târziu marți voi desemna un prim-ministru, care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD”, a subliniat Klaus Iohannis.

După consultările de la sfârșitul săptămânii trecute de la Palatul Cotroceni cu partidele politice parlamentare, cele mai multe șanse pentru a forma un nou guvern le are Partidul Național Liberal, iar liderul acestuia, Ludovic Orban, ar putea ocupa funcția de prim-ministru. Și ALDE a anunțat că este normal ca liberalii să propună viitorul guvern, pentru că au inițiat moțiunea de cenzură și a anunțat că îi va susține în Parlament, dar cu anumite condiții.

USR dorește alegeri anticipate și vrea ca viitorul executiv să le organizeze la începutul anului viitor.

Împotriva alegerilor anticipate s-au pronunțat PMP și UDMR. Ultimii vor face o propunere de prim-ministru președintelui Klaus Iohannis, iar PMP dorește ca noul executiv să adopte o ordonanță de urgență prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. PRO România nu exclus o eventuală participare la guvernare.

La consultările de la Palatul Cotroceni nu a participat PSD. Liderul acestuia, Viorica Dăncilă, a anunțat ulterior că va susține un guvern format de PNL, dacă acest partid va semna „Pactul pentru bunăstarea românilor”.

Amintim că Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis printr-o moțiune de cenzură votată joi de majoritatea deputaților din Parlamentul României.

Opinia ta contează. Comentează!