Zilele Filmului Românesc încep astăzi la Chișinău
Cultură 21 septembrie 2023, 16:40 | 828

Zilele Filmului Românesc încep astăzi la Chișinău. Până pe 24 septembrie, cinefilii vor avea ocazia să vadă cele mai noi producții de filme românești și pe cele apreciate la concursuri de talie internațională. Invitatul special al festivalului este Cristian Mungiu, unul dintre cei mai reputați regizori români, care reprezintă generația postdecembristă. Filmul ”R.M.N.”, semnat de Mungiu, va deschide evenimentul ajuns la cea de-a IX-a ediție.

CRISTIAN MUNGIU, regizor: "”R.M.N” este o poveste despre noi, ca oameni, despre firea noastră, care nu este atât de empatică pe cât pretindem. Și, prin urmare, aștept cu nerăbdare discuția din această seară. Îmi doresc să văd în câtă măsură povestea filmului se percepe și aici."

Programul Zilelor Filmului Românesc este complex. Publicul de la Chișinău va putea să aleagă ce producții să vizioneze, promit organizatorii.

DUMITRU GROSEI manager general, Zilele Filmului Românesc: "În primul rând, suntem axați pe cele mai noi filme românești, cea mai importantă secțiune, a doua secțiune este Focus, care este dedicată unuia dintre celor mai importanți regizori. După asta, avem secțiunea Retro, în care noi încercăm să o facem așa, mai mult în scop didactic. E o introducere în istoria filmului românesc."

Programul include un film pentru copii, scurtmetraje studențești de arhivă și lansarea unor cărți de cinema.

VALENTINA IUSUPHODJAEV director Centrul Național al Cinematografiei: "Cel mai important în această ediție a evenimentului este extinderea lui și faptul că publicul din afara Chișinăului tot va beneficia de film, de cultură."

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru relații cu Republica Moldova: "Ținând cont că este la a IX-a ediție acest eveniment, cred eu că este o cerere din partea publicului pentru a vedea filme românești. Ne bucurăm că putem să susținem financiar astfel de proiecte și să ducem la cât mai mulți oameni aceste filme."

Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Chișinău și Casa de producţie Rova Film din București. Proiecțiile sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Opinia ta contează. Comentează!