Vameși reținuți pentru corupere
Justiţie 1 aprilie 2024, 20:08 | 670

Șapte inspectori vamali de la Aeroportul Chișinău sunt cercetați pentru acțiuni de corupție. Trei dintre aceștia sunt copiii unor actuali sau foști deputați.

Potrivit anchetei, inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat între 50 și o mie de dolari de la pasageri pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri din țară. Printre ofițerii vizați este Diana Cazacu, fiica deputatului PAS, Victoria Cazacu. Un alt nume este Ion Mudreac, feciorul deputatului socialist, Radu Mudreac, dar și Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat PD, Gheorghe Brașovschi. Ofițerii CNA au verificat domiciliile, birourile de serviciu și mijloacele de transport ale persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor. Trei inspectori au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, este vorba despre o schemă infracțională, prin care inspectorii vamali pretindeau sistematic mijloace financiare de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din Republica Moldova a diferitor bunuri. Sumele bănești variau între 50 și o mie de dolari.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut demisia deputatului PAS Victoria Cazacu, a cărei fiică este vizată în dosarul de corupție.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Chiar dacă această persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii de judecată, asemenea cazuri umbresc și subminează lupta noastră împotriva corupției. Depunerea mandatului de către deputatul Victoria Cazacu este necesară în asemenea circumstanțe. Grupul parlamentar al PAS va întreprinde toate măsurile pentru excluderea deputatului din organele parlamentare și din fracțiune."

Victoria Cazacu nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. L-am sunat pentru o reacție și pe fostul deputat democrat, Gheorghe Brașovschi, al cărui fiu este vizat de cercetările CNA, dar fără răspuns. Singurul care a vorbit despre fiul său a fost deputatul socialist Radu Mudreac.

RADU MUDREAC, deputat socialist: "Nu au fost percheziții, în primul rând. În al doilea, nu a fost reținut. Este citat cu avocatul să se prezinte."

Ofițerii CNA au verificat domiciliile, birourile de serviciu și mijloacele de transport ale persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor. Potrivit sursei, activitatea Aeroportului nu a fost perturbată.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie