Contractul cu MGRES, prelungit
Economic 25 octombrie 2023, 19:45 | 1165

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, a fost prelungit cu un an, până la finele lui 2024. Anunțul a fost făcut astăzi de întreprinderea de stat, Energocom, potrivit căreia, prețul rămâne același - 66 de dolari pentru un megawatt-oră.

Potrivit Energocom, contractul cu centrala de la Cuciurgan va permite consumatorilor din dreapta Nistrului să beneficieze de tarife accesibile în comparație cu tarifele din alte țări din regiune.

COMUNICATUL „ENERGOCOM”: "Potrivit graficului agreat de părți, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al Nistrului circa 257 de mii de megawați-oră, ceea ce constituie peste 90% din necesar, exceptând centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și cele din surse regenerabile. În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM."

Energocom mai notează că, în lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc și energie electrică, volumul de energie electrică achiziționat din regiunea transnistreană va scădea spre 230-250 de mii de megawați/oră, ceea ce va constitui, ca pondere, aproximativ 65% din necesarul malului drept al râului Nistru. Din luna iulie curent, consumatorii din centrul și sudul țării achită 2 lei și 57 de bani pentru un kilowatt/oră, cu 42 de bani mai puțin decât tariful anterior de 2 lei și 99 de bani. Consumatorii din nordul țării achită 3 lei și 20 de bani pentru un kilowatt/oră energia pentru electrică furnizată de FEE Nord, cu 38 de bani mai puțin decât tariful anterior de 3 lei și 58 de bani.

Opinia ta contează. Comentează!