Gavriliţa anunţă noi măsuri fiscale
Economic 23 iulie 2019, 22:30 | 3406

Guvernul este nevoit sa rectifice bugetul de stat pentru anul curent. Legea salarizarii, care a fost adoptata in graba la sfarsitul anului trecut, nu avea date exacte referitor la angajatii in sectorul bugetar, sustine ministrul Finantelor, Natalia Gavrilita. Proiectul de rectificare prevede anularea unor facilitati fiscale si cresterea unor taxe.

Cheltuielile Bugetului Public Naţional vor constitui anul acesta 69 de miliarde 458 milioane de lei. Astfel, plăţile se vor majora cu 287 de milioane de lei faţă de cele prevăzute în Legea bugetului, aprobată la sfârştul anului trecut. Rectificările bugetare au scopul de a asigura toate cheltuielile sociale, inclusiv achitarea tuturor salariilor care au fost majorate înaintea alegerilor parlamentare din februarie, a precizat Natalia Gavrilița.

Pentru a putea achita toate cheltuielile sociale la timp, Ministerul Finanţelor a elaborat un set de măsuri fiscale în cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.

De asemenea, vor fi anulate facilităţile fiscale care nu au un scop de echitate socială, afirmă Natalia Gavrilița.

Totodată, vor fi majorate taxele pentru poluarea mediului, iar persoanele fizice care au salarii de peste 20 de mii de lei nu vor mai beneficia de scutire personală. Natalia Gavriliţa spune că scopul acestor măsuri fiscale este ca Guvernul să-şi poate permite de a plăti salarii majorate.

Natalia Gavriliţa a mai spus că programul "Drumuri bune" va continua, dar în limita celor 950 de milioane de lei, prevăzute în buget. Totodată, fondul subvenţiilor în agricultură va creşte cu 50 de milioane de lei. Măsurile fiscale anunţate de Ministerul Finanţelor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, cu excepţia celor deja aprobate de Parlament, cum ar fi reglementarea magazinelor duty-free şi stoparea contrabandei. Noile măsuri fiscale vor aduce bugetului cel puţin 800 de milioane de lei. Fostul preşedinte al Parlametnului, deputatul PD Andrian Candu a criticat dur pe Facebook măsurile anunţate astăzi de Ministerul Finaţelor. Candu spune că - cităm - "după ce guvernarea PDM a redus impozitele și taxele, cetățenii văd tot mai bine fața adevărată a Guvernului Maiei Sandu, incapabil să administreze banii publici". 

Opinia ta contează. Comentează!