Presa rusă anunță că Erdogan a acceptat propunerea lui Putin de a construi în Turcia un hub de gaze
Externe 19 octombrie 2022, 20:12 | 353

Moscova și Ankara au convenit să înființeze un hub de gaze al Rusiei pe teritoriul Turciei. Erdogan a acceptat propunerea lui Putin de a construi în Turcia un hub de gaze, pentru a furniza combustibil rusesc în Europa, scrie RIA Novosti. Hub-ul ar putea fi construit în nord-vestul Turciei. Se întâmplă după ce gazoductul Nord Stream din Marea Baltică a fost avariat.

”Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări, chiar și în Europa”, a spus Putin săptămâna trecută. Pe viitor, a adăugat liderul de la Kremlin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”. Experții menționează că "Hub-ul gazier" spre Europa propus de Putin "nu are niciun sens", în condiţiile în care europenii vor să-şi reducă dependența de hidrocarburile din Rusia.

La sfârșitul lunii septembrie 2022, la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică au avut loc explozii puternice care au provocat patru scurgeri. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia în septembrie 2022. Noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.

Turcia, membru NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul războiului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Rusia pentru ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina. Totodată, Turcia a livrat Kievului drone armate.

Opinia ta contează. Comentează!