AIEA a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să-și retragă trupele de la centrala Zaporojie
Externe 16 septembrie 2022, 19:38 | 603

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a adoptat o rezoluție, prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare Zaporojie și să-și retragă trupele. Consiliul AIEA și-a exprimat îngrijorarea că Rusia nu a dat curs apelului anterior de a înceta acțiunile împotriva instalațiilor nucleare. Rezoluția adaugă că ocuparea de către Rusia a centralei crește semnificativ riscul unui accident nuclear. Moscova a votat împotriva acestei rezoluții, iar Volodimir Zelenski a salutat-o.

Consiliul AIEA notează, printre altele, în rezoluția sa că regretă acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina.

REZOLUȚIA AIEA: "Consiliul AIEA solicită Federației Ruse să înceteze imediat toate acțiunile împotriva și la Centrala nucleară Zaporojie și orice altă instalație nucleară din Ucraina, astfel ca autoritățile competente ale Ucrainei să recâștige controlul deplin asupra tuturor instalațiilor nucleare din cadrul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional, inclusiv asupra centralei nucleare Zaporojie."

Președintele Ucrainei a declarat în urma acestei decizii că este responsabilitatea comună a tuturor celor din Europa și din lume să înlăture prezența rusă de pe teritoriul centralei nucleare.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "AIEA identifică în mod clar sursa pericolului de radiații și anume prezența militară rusă la centrala Zaporojie, acțiunile rusești împotriva centralei nucleare. Prin urmare, demilitarizarea completă a centralei, retragerea imediată a tuturor militarilor ruși de acolo este singurul lucru care poate asigura punerea în aplicare a acestei rezoluții a AIEA. Atâta timp cât soldații ruși rămân la centrala nucleară Zaporojie, lumea rămâne în pragul unui dezastru de radiații, mai rău chiar decât Cernobîl."

Rezoluția este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de Consiliul de administrație al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar conținutul lor este foarte asemănător, deși prima, din martie, a precedat preluarea de către forțele rusești a controlului asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ambele rezoluții au fost propuse de Canada și Polonia în numele Ucrainei, care nu face parte din consiliul de administrație al AIEA. Rusia și China au fost țările care au votat împotrivă, în timp ce Egiptul, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan s-au abținut.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au bombardat centrala nucleară Zaporojie.

Pe 6 septembrie, AIEA a emis un raport privind starea centralei nucleare, după ce a finalizat o inspecție la centrală. Potrivit structurii, toate cele șapte reguli de siguranță nucleară au fost încălcate și există riscul unui accident nuclear dacă bombardamentele vor continua.

Opinia ta contează. Comentează!