Image-Description
Șase persoane de la Liceul Orizont, ridicate de SIS în această dimineață și duse într-o direcție necunoscută
Social 6 septembrie 2018, 12:40 | 3393

Câțiva directori ai filialelor liceului Orizont, dar și fiul unuia dintre ei, un adolescent de 16 ani, au fost ridicați în această dimineață de ofițerii de la SIS. Despre aceasta anunță directorul executiv Amnesty Moldova, Cristina Pereteatcu, în timp ce SIS nu dă detalii.

„Patru persoane de la liceul Orizont, directorul filialei de la Durlești, directorul adjunct și băiatul lui de 16 ani, precum și o persoană din administrația liceului, toți de origine turcă, au fost ridicate astă dimineață de catre SIS și duse în direcție necunoscută. Presupunerea este că vor fi urcați cu forța în cursa Chișinău-Istanbul”, a scris directoarea Amnesty, iar în scurt timp a adăugat: „Încă doi directori reținuți. În total șase”.

Amintim că, la 31 martie curent, directorul general al Liceului Teoretic „Orizont”, Turgay Şen, a fost reținut pe Aeroportul Chișinău. Ulterior, acesta a fost audiat timp de 7 ore la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, după care a primit și interdicția de părăsi țara pentru o perioadă. Atunci directorul liceului Orizont declarase că dosarul penal în care acesta are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”. Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei.

„Presupun că totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”, a declarat atunci, pentru Ziarul de Gardă, Turgay Șen.

Opinia ta contează. Comentează!