Vor învăța să nu risipească mâncarea
Social 18 octombrie 2022, 19:55 | 951

O treime din produsele alimentare ajunge la coșul de gunoi, la nivel global. În același timp, unul din șase oameni suferă de foame, în fiecare zi, arată datele statistice. Un moldovean aruncă anual circa 166 de kg de mâncare gătită, fructe și legume alterate la gunoi. Pentru a promova consumul rațional de alimente și a preveni foamea în rândul celor aflați în dificultate, Banca de Alimente lansează campania prin care vrea să ajungă în cât mai multe școli, să-i învețe pe elevi să prevină fenomenul risipei alimentare.

Oamenii recunosc că din surplusul de mâncare, câte ceva ajunge la coșul de gunoi. Nici listele de cumpărături făcute din timp nu salvează sitiația. Alții spun că preferă să cumpere mai puțin, dar proaspăt, în fiecare zi.

Totul începe cu educația, afirmă cei de la Misiunea Diaconia. Până la sfârșitul lunii noiembrie, zece voluntari vor ajunge în zece școli din Chișinău și din suburbii, unde îi vor învăța pe cei mici să facă cumpărături rațional.

OLEG PARASCHIV, directorul Băncii de Alimente: "Vor învăța să își facă o listă de cumpărături, vor învăța care alimente mai sunt bune de consumat, chiar dacă o banană are o pată mică, neagră. TAIE Vor învăța să își pună în farfurie atât cât au nevoie. Credem că sunt niște lucruri elementare, dar care învățate, pot deveni comportamente în viața noastră de adulți."

ELENA RAȚĂ, învățătoare la Liceul ”Mihail Berezovschi”: "Mai întâi și întâi, eu practic să nu fac abuz de alimente depozitate în frigider, eu mă strădui să cumpăr doar ceea ce trebuie, ce este folositor și cât mai natural. Discutăm de foarte multe ori în cadrul activităților, mai ales în cadrul disciplinei dezvoltare personală despre risipa de alimente."

Pe 26 noiembrie va avea loc o mare colectă de produse alimentare. În anul 2021, au fost adunate circa 3 mii 700 de kilograme de produse, care s-au transformat în mii de porții de mâncare caldă pentru vârstnici.

IGOR BELEI, directorul Misiunii Sociale Diaconia: "Jumătate din produsele care se aruncă la nivel global se aruncă din frigider, acolo unde intrăm doar noi, iar în felul asta vom fi în situația în care vom procura mai puțin, exact cât ne trebuie și prepara exact cât ne trebuie."

Banca de Alimente este un mecanism nou în Republica Moldova, care adună produse din sectorul agro-alimentar din care sunt pregătite prânzuri pentru cei aflați în dificultate. Până acum, Banca de Alimente a reușit să recupereze și să redistribuie peste 541 de tone de produse alimentare.

Opinia ta contează. Comentează!