Summit la Tirana în sprijinul Ucrainei
Externe 28 februarie 2024, 20:17 | 216

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi liderii ţărilor balcanice participă în aceste clipe la un summit în capitala Albaniei, Tirana. Scopul reuniunii este de a aduna sprijin suplimentar pentru Kiev din partea țărilor din sud-estul Europei. Înainte de summit, liderul de la Kiev a avut o întrevedere cu prim-ministrul albanez Edi Rama.

Este prima vizită a lui Zelenski în această ţară, de când Ucraina a fost invadată de Rusia. Nicio agendă nu a fost dezvăluită înainte de summit, iar oficialii albanezi nu au oferit informații suplimentare. Reprezentanții din treisprezece țări sunt așteptați să participe la summit-ul din sud-estul Europei, care include câțiva dintre vecinii Ucrainei, scrie Euronews. La eveniment participă și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. De asemenea, sunt așteptați să participe oficiali din Uniunea Europeană și din alte instituții internaționale.

EDI RAMA, prim-ministrul Albaniei: "Onorabile președinte, drag prieten. Suntem profund onorați că efectuați această vizită la Tirana. Aveți marea responsabilitate să conduceți nu doar națiunea dumneavoastră, dar întreaga lume democratică în a rezista războiului crud asupra țării voastre, dar care în același timp a provocat atât de brutal lumea noastră democratică. Vladimir Putin a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă în câteva zile. Astăzi, Ucraina este mai mult ca niciodată în Europa și sunt convins că Europa este destinul vostru."

Volodimir Zelenski a ajuns la Tirana aseară. Înainte de summit, liderul de la Kiev a semnat cu prim-ministrul albanez Edi Rama un tratat de prietenie și cooperare dintre Ucraina și Albania. Cei doi au discutat și despre nevoile de apărare a Ucrainei și despre potențiala producție comună de arme. Stat membru al NATO din 2009, Albania este un susţinător fervent al Ucrainei în faţa războiului de agresiune rusesc, dar liderii săi au rămas discreţi în ceea ce priveşte furnizarea de arme Kievului, notează Agerpres.

Vizita lui Zelenski în Albania se produce după ce ieri a întreprins o altă vizită oficială în Arabia Saudită, unde a discutat cu influentul prinț moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman. „Am discutat punctele „Formulei păcii” și progresele care pot fi realizate în implementarea acestora. Conducerea Arabiei Saudite poate ajuta la găsirea de soluții echitabile. Apreciem angajamentul Alteței Sale Regale de a restabili pacea autentică și suntem recunoscători pentru sfaturile și sprijinul său. De asemenea, am analizat oportunitățile specifice de cooperare economică și tehnologică dintre Ucraina și Arabia Saudită. Echipele noastre vor lucra în aceste direcții”, a scris ulterior Zelenski pe conturile sale de socializare.

Arabia Saudită a acţionat anterior ca mediator în schimburile de prizonieri dintre Ucraina şi Rusia. În timp ce menține legături strânse cu Rusia în chestiuni energetice, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și-a exprimat interesul de a juca un rol de mediere în conflict. Kievul speră să organizeze un summit de pace în Elveţia care să îi implice pe liderii acestor naţiuni în primăvară, scrie Euronews.

Călătoria liderului ucrainean în Balcani intervine într-un moment în care preşedintele american Joe Biden îi primeşte la Casa Albă pe responsabilii democraţi şi republicani ai Congresului pentru a încerca să deblocheze un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, notează Agerpres.

Volodimir Zelenski a călătorit prin lume în ultimele săptămâni pentru a aduna sprijin pentru ţara sa ale cărei forţe armate se confruntă cu lipsa muniţiei şi a armelor, în timp ce luptă împotriva avansului forţelor ruse pe teren. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat deja în al treilea an.

Opinia ta contează. Comentează!