Mulți copii, aflați în situații complicate, nu pot merge la școală din cauza lipsurilor materiale
Social 18 august 2023, 08:47 | 2392

Au mai rămas două săptămâni până la începerea noului an școlar, iar mulți copii, aflați în situații complicate, nu pot merge la școală din cauza lipsurilor materiale. Vorbim despre rechizite, ghiozdane și haine noi. Pentru unii, acestea sunt lucruri obișnuite, dar alți copii doar visează la ele. Banii din bugetul unor familii abia de ajung pentru existență. Asociația „Concordia” a lansat campania ”Vreau și eu să învăț” pentru susținerea copiilor din familii cu venituri mici. Cei cărora le pasă își propun ca elevii să plece cu ghiozdanul plin, în prima zi de școală.

Într-o casă mică din satul Poiana, raionul Șoldănești, care stă să pice, locuiește Svetlana împreună cu cei trei copii ai săi, Daniela, Victor și Valentina. Femeia îi crește de una singură. Lipsurile și greutățile se fac simțite zilnic. Svetlana nu are un loc de muncă, pentru că starea de sănătate nu îi permite acest lucru, iar singurul venit al familiei abia de le ajunge pentru mâncare.

SVETLANA, mamă a trei copii: "Primim o mie de lei pe grad de invaliditate și cu aceea mergem înainte. Încetișor pentru școală grămădim câte oleacă cu un an de zile înainte. Am primit o mie de lei, am luat de 50 de lei câte ceva. Am primit, iarăși, tot aceeași."

Daniela va păși în acest an în clasa a IV-a, iar Victor în clasa V-a. Jucării nu prea au, dar nici nu au timp de ele. Copiii sunt nevoiți să muncească prin gospodărie, ca să-și ajute mama. Împreună au grijă de cele câteva rațe din curte, aduc apă de la fântână și mătură prin ogradă.

Chiar și așa, copiii se bucură de lucrurile mici. Atât au: o lejancă în camera mică unde dorm, mănâncă și își fac temele pe burtă.

Vine școala. Nu-și doresc decât un ghiozdan cu rechizite și câteva caiete.

Victoraș spune că e capul familiei. Știe să facă aproape tot, chiar și să gătească.

Sora mai mare, Valentina, studiază la Chișinău. Tânăra vine acasă numai de sărbători sau în vacanțe. Încearcă să-și ajute frații mai mici din puținul pe care-l câștigă muncind, după ore.

”Unica mea bogăție sunt copiii”, spune Svetlana, mama celor trei copiii.

SVETLANA, mamă a trei copii: "Nu mi-e jale de nimic, mi-e jale de copii, că sunt chinuiți. Nici nu le pot da nimic. Nici nu-i pot ajuta cu nimic. Cea mai mare bogăție a mea sunt copii. Dar așa, tare mult trebuie, un gard, acoperișul trebuie schimbat, curge în casă când plouă."

Tot ce își dorește e ca cei mici să poată merge la școală și să învețe, pentru a-și croi un viitor mai bun.

SVETLANA, mamă a trei copii: "Să învețe, să nu ajungă în așa sărăcie cum suntem noi. Să se ducă mai departe, să învețe, să poată ieși din așa sărăcie. Să aibă un post de lucru bun, numai să nu trăiască așa de greu ca noi."

Pentru că au multe griji acasă, sunt zile în care copiii nu merg la școală. ”Este sârguincios și inteligent”, astfel l-a caracterizat pe Victor profesoara de clase primare din localitate.

MARIA ANTOCONENCO, profesoară de clase primare, Gimnaziul ”Poiana”: "Este un băiat energic, harnic, vioi, capabil. Posedă niște capacități frumoase la disciplina matematică. Mai absentează, din motiv că mama e bolnavă și sunt nevoiți pe timpul iernii să facă focul, să rămână acasă, s-o ajute."

În preajma noului an școlar, Asociația Obștească „Concordia” a lansat campania „Vreau și eu să învăț”, în susținerea copiilor din familii cu venituri mici, astfel ca aceștia să plece cu ghiozdanul plin, în prima zi de școală. Reprezentanții asociației îndeamnă oamenii să contribuie atât cât pot pentru a aduce un zâmbet pe fețele copiilor.

TATIANA BALTĂ, director executiv, AO ”Concordia”: "Concordia este în forfotă mare. A dat start start celei de-a VII-a ediții a campaniei ”Vreau și eu să învăț”. Pentru noi contează ca fiecare solicitare pe care am primit-o, să o îndeplinim și să ajungem la peste 800 de copii din familiile social vulnerabile și copii din centrele de plasament. Îndemnăm toți oamenii generoși, toți oamenii cu inimă mare să doneze, să contribuie cu cât pot. Fiecare donație contează."

Campania „Vreau și eu să învăț” se desfășoară în perioada 18-26 august. Donațiile pot fi făcute pe 18 și 19 august, în incinta mai multor centre comerciale din Chișinău. Mai multe detalii despre donații, le puteți afla pe pagina de Facebook a Asociației Obștești „Concordia”.

Opinia ta contează. Comentează!