Bugetul de stat pentru anul 2024 a fost aprobat astăzi în ședință extraordinară de Guvern
Economic 1 decembrie 2023, 20:02 | 960

Proiectul Bugetului de stat pentru anul 2024 a fost aprobat astăzi în ședință extraordinară de Guvern. Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului.

Proiectul bugetului pentru 2024 prevede că în anul viitor haznaua statului va înregistra venituri de circa 66 de miliarde de lei și cheltuieli de peste 82 de miliarde de lei. Respectiv, deficitul bugetar va fi de aproape 16 miliarde de lei. În debutul ședinței cabinetului de miniștri premierul Dorin Recean a declarat că în anul viitor, cei mai mulți bani vor fi alocați pentru viitorul copiilor și pentru acces la educație modernă, și de calitate. Potrivit proiectului, indemnizația unică la nașterea copilului se va dubla și va ajunge la 20 de mii de lei, iar salariile cadrelor didactice vor crește cu 15%. Pentru această majorare a fost alocat aproape un miliard de lei.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Decizia noastră a fost să alocăm cei mai mulți bani pentru anul 2024 în viitorul nostru, adică să alocăm pentru copii. Respectiv cele mai mari majorări salarii, mă refer la aproximativ 70% din aceste majorări, vor fi destinate pedagogilor."

Bugetul de stat pentru 2024 prevede și majorarea alocărilor financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului”.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "La fel, vom dubla bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic cu același scop, de a dezvolta școli cu profesori foarte buni, care să contribuie la viitorul copiilor noștri. Vom mări alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului”, pentru ca să putem dezvolta satele și orașele noastre."

Peste două miliarde de lei vor fi alocate în 2024 pentru investiții capitale, precum lucrări de renovare și construcție a blocurilor sanitare din școlile din țară, iar pentru reducerea vulnerabilității energetice sunt prevăzute 1,5 miliarde de lei.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: "Fondul Rutier - 1,65 de miliarde de lei, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural - 1,6 miliarde lei, Fondul de dezvoltare regională și locală - 601 milioane de lei, Fondul ecologic - 175 milioane lei, Fondul de eficiență energetică - 307 milioane lei, Fondul viei și vinului - 38 milioane lei."

Potrivit ministrului Finanțelor, TVA-ul rămâne cea mai importantă sursă de venit la bugetul de stat. Încasările din această taxă se preconizează în sumă de 34 de miliarde de lei. Proiectul bugetul pentru 2024 prevede și alte programe de cheltuieli. A fost creat Fondul de amalgamare voluntară a localităților, cu un buget de 150 de milioane de lei. De asemenea, pentru anul viitor Guvernul și-a stabilit un fond de rezervă și de intervenție în sumă totală de 400 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!