Bugetul disponibil pentru compensații la facturi este mai mic în acest an și vizează în primul rând familiile cu venituri mici
Social 29 septembrie 2023, 15:37 | 684

Bugetul disponibil pentru compensații la facturi este mai mic în acest an și va ținti în primul rând familiile și gospodăriile cu venituri mici. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Totodată, oficialul a anunțat că vor fi introduse două categorii noi de vulnerabilitate energetică.

Alexei Buzu nu a dezvăluit suma exactă alocată pentru compensații în acest an, dar a spus că aceasta este mai mică decât cea din anul precedent. Mărimea compensațiilor va fi influențată de tarifele stabilite de ANRE și de resursele disponibile în bugetul de stat.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Sistemul de compensații va fi unul țintit, în primul rând pentru familiile și gospodăriile cu venituri mici. Noi am operat mai multe modificări, am introdus două categorii noi. Vom avea gospodării extrem de vulnerabile, vulnerabile, de vulnerabilitate medie, scăzută, primară și nonvulnerabile. Și atunci o să încercăm, în funcție de unde se află gospodăria pe acest eșichier, distribuția de vulnerabilitate și venituri, vom încerca să facem distribuția compensațiilor mult mai echitabil și judicios."

Bugetul disponibil pentru compensații este mai mic, dar și tarifele sunt mai mici față de anul trecut, a mai spus ministrul Buzu. Oficialul a dat asigurări că autoritățile vor colecta informații despre consumatori de la toate instituțiile de stat pentru a elimina abuzurile și a furniza sprijin doar celor cu adevărat vulnerabili. Vor fi analizate datele de la FISC, Casa Națională de Asigurări Sociale și consumul istoric de energie.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Când o gospodărie declară că sunt trei sau patru persoane și declară un venit de patru mii de lei, iar datele de la furnizorii de energie arată că anterior a plătit 15-20 de mii pentru energie, atunci sistemul semnalează o problemă. Noi investigăm cazul și gospodăria este clasată într-un grad de vulnerabilitate mai mic."

Începând cu 1 noiembrie, cetățenii vor trebui să se înregistreze din nou pe platforma de compensații. Asta pentru că în fiecare familie pot interveni schimbări precum veniturile și componența acesteia, a mai menționat Buzu. La înregistrare pe platforma online se vor declara veniturile pentru ultimele șase luni. În sezonul trecut de încălzire, Guvernul a acordat compensații pentru energie în valoare de 3,4 miliarde de lei.

Opinia ta contează. Comentează!