Europenii cer produse de calitate
Economic 24 octombrie 2023, 20:18 | 1888

La Chișinău se află o delegație a celor mai influente asociații de fructe și legume din Uniunea Europeană, pentru a se documenta în privința produselor locale. Specialiștii din Polonia, Germania, Franța și Italia vor să discute cu agricultorii despre problemele, cu care se confruntă, și despre unele practici internaționale, care ar putea fi aplicate aici.

PHILIPPE BINARD, secretar general al Asociației „Freshfel Europe”: "Sunt foarte multe provocări pentru sectorul fructelor și al legumelor. Ați menționat despre acei factori importanți, cum ar fi ”pactul verde”. De asemenea, este un sector afectat de toți factorii geopolitici, de evenimente legate de climă."

DANIEL SAUVAITRE, președintele Asociației merelor și perelor din Franța: "Avem aceleași probleme. Vorbim de energie, probleme fitosanitare, deficit de forță de muncă."

Agricultorii prezenți la discuție spun că și-ar dori să obțină produse mai ecologice.

NICOLAE PASCAL, horticultor: "Problema numărul unu sunt factorii climaterici, care se schimbă în fiecare an, forța de muncă și obținerea produselor cât mai ecologic posibil, adică cât mai puține reziduuri și inofensivitatea să fie la un nivel înalt."

ȘTEFAN PLAȚÎNDA, horticultor: "Dacă exportăm în Europa, în primul rând trebuie să avem un produs calitativ, ca aspectul exterior să corespundă tuturor standardelor existente."

Delegația europeană va face un raport de calitate a fructelor și legumelor din Republica Moldova, pentru a facilita exportul produselor horticole în spațiul comunitar.

VITALIE GORINCIOI, președinte Asociației „Moldova Fruct”: "Am discutat foarte intens ce intenții au ei, venind aici în Republica Moldova. Nu doar să vadă ce avem, dar și să facă un raport pentru comisiile europene, ca să ne spună unde suntem noi și dacă suntem pregătiți pentru a intra în negocieri."

VASILE ȘERBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: "Noi vom continua să mergem cu armonizarea legislației, cu adaptarea acesteia la cea a Uniunii Europene. Noi deja am făcut pași importanți pe partea de controale oficiale, unde am preluat regulamentul respectiv și este acum în proces de promovare. Am făcu pași importanți pe plasarea pe piață a produselor de uz fitosanitar."

Experții străini vor efectua vizite la unele gospodării horticole din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!