Mai multe facilități pentru antreprenori
Economic 7 iunie 2023, 19:52 | 515

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia de finanțări accesibile pentru implementarea proiectelor investiționale în cadrul Programului „373”. Proiectul a fost aprobat astăzi de Guvern. Programul prevede acordarea creditelor investiționale de către bănci, cu o compensare parțială a ratei dobânzii de către stat și garantarea, după caz, a creditelor.

DUMITRU ALIBA, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Rata dobânzii în valută plafonată la 3% anual, rata dobânzii în lei moldovenești șa 7% anual pentru proiectele cu maturitate de până la șapte ani, pentru împrumuturile de până la șapte ani cu o perioadă de grație de până la trei ani."

Finanțarea pentru activitățile prevăzute în cadrul Programului de stimulare a investițiilor inovaționale „373” va fi efectuată prin intermediul Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Republicii Moldova. ”Se va face în limitele bugetului de stat alocat pentru anul respectiv și prin asistența financiară externă”, a precizat ministrul Alaiba.

DUMITRU ALIBA, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării: "După cum bine știm antreprenorii întâmpină anumite provocări în accesarea finanțării pentru investiții, iar investițiile de astăzi sunt creșterea economică de mâine și locurile de muncă create ulterior. De aceea, statul vine să atenueze această presiune, compensând dobânzile pentru proiectele investiționale, prin intermediul organizației pentru dezvoltarea anteprenoriatului."

Proiectul prevede posibilitatea acordării unei garanții din Fondul de Garantare a Creditelor, dar care nu va depăși 40% din valoarea creditului solicitat. Resursele financiare disponibile pentru implementarea Programului „373” constituie 255,7 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!