Rusia atacă masiv Ucraina cu drone
Externe 20 iunie 2023, 19:47 | 396

Rușii au atacat Ucraina cu drone, noaptea trecută, țintind mai multe regiuni și ajungând până în Lvov, lângă Polonia. Oficialii de la Kiev spun că apărarea antiaeriană a doborât 32 din cele 35 de drone lansate, scrie France 24. Cel puțin un lucrător a fost ucis și alți opt au fost răniți într-un atac rus asupra operațiunilor de restaurare din Herson, în zona lovită de inundații după explozia barajului de la Kahovka. Suntem în ziua cu numărul 482 de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina.

La Lvov, în vestul Ucrainei, o infrastructură critică a fost lovită de drone. Nimeni nu a fost rănit. Situat la 70 de kilometri de granița cu Polonia, orașul Lvov a fost relativ neafectat până acum de bombardamentele rusești, scrie France 24. Și în jurul capitalei, Forțele ucrainene de Apărare Aeriană au interceptat drone explozive care veneau din diferite direcții. În ultimele zile, apărarea antiaeriană ucraineană s-a pregătit pentru un astfel de scenariu, dar autoritățile au avertizat că sistemele de apărare aeriană pentru a proteja întreaga țară.

ANATOLII ZODCII, comandant de Unitate de apărare aeriană: "Cea mai dificilă parte este un atac cu diverse tipuri de echipamente aeriene. Când ele ajung toate odată - și dronele fabricate în Iran Shahed și rachetele de croazieră, este complicat. Trebuie să acționăm cât mai repede posibil."

În regiune estică Sumî sirenele ariene au răsunat timp de câteva ore și mai multe persoane au fost ucise. Administrația militară a Ucrainei susține că raidurile au țintit infrastructura de telecomunicații și proprietăți agricole. Atacul vine la o zi după ce Volodimir Zelenski a făcut declarații cu privire la contraofensiva ucraineană, lansată acum două săptămâni.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "În unele zone luptătorii noștri avansează, în unele zone își apără pozițiile și rezistă asalturilor ocupanților și atacurilor intensificate. Nu avem poziții pierdute. Avem doar poziții eliberate. Ei au doar pierderi. Culorile albastru și galben vor fi peste tot în sudul nostru și în tot estul nostru. Iar statul rău nu are astfel de fortificații sau rezerve care să oprească Ucraina. Pentru că suntem pe pământul nostru, iar asta ne dă cea mai mare putere."

Astăzi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a amenințat că atacurile cu rachete HIMARS şi Storm Shadow asupra teritoriului rus va semnifica implicarea directă a Washingtonului şi Londrei şi va duce la un răspuns imediat împotriva centrelor de luare a deciziilor ucrainene, scrie EFE.

Între timp, regiunea Herson, puternic afectată de distrugerea barajului de la Kahovka, este lovită acum de rachetele rusești în timp ce localnicii încearcă să lichideze consecințele inundației. Mai multe regiuni din Ucraina se confruntă cu o criză acută de apă. Kievul și Moscova se acuză reciproc de detonarea barajului. Potrivit autorităților din Sănătate ucrainene, apa din regiunile afectate de explozia barajului de la Kahovka rămâne profund contaminată. Apar tot mai multe imagini care arată consecințele dezastrului.

Guvernul de la Tokyo a hotărât să ofere un ajutor de urgență în valoare de cinci milioane de dolari pentru populația din sudul Ucrainei, afectată de distrugerea barajului. Ocupat de ruşi de la începutul invaziei lor asupra Ucrainei, barajul reprezintă una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina. El este esențial pentru infrastructura energetică, furnizând electricitate și apă pentru milioane de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!