Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea să aibă loc pe 1 noiembrie
Politic 11 mai 2020, 20:54 | 1543

Igor Dodon a anunțat astăzi că va propune majorității parlamentare să stabilească data alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie curent. Totodată, Dodon admite că actuala guvernare ar putea să rămână fără susținere în Parlament din cauza plecărilor din PD. Președintele este sigur că PSRM va rezista în eventuale alegeri parlamentare anticipate. Pe de altă parte, cei din opoziție afirmă că singura posibilitate de a avea alegeri parlamentare anticipate este demisia lui Igor Dodon.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Vă amintesc că alegerile președintelui pot avea loc în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie. De aceea, propun majorității parlamentare ca la următoarea ședință a Parlamentului să numească data alegerilor prezidențiale pentru data 1 noiembrie 2020.

Ulterior, Igor Dodon s-a referit la probabilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate din cauza plecării deputaților din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat, care ar putea lăsă alianța de guvernare fără majoritate.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Acum, Plahotniuc încearcă să distrugă Partidul Democrat pentru că nu-l controlează, iar cei care vorbeau de valori democratice frumoase - Maia Sandu și Andrei Năstase - se bucură ca copiii că a mai plecat un deputat, doi, trei. Dacă vreți să declanșăm criza politică, este o vorbă la moldoveni, un înțelept spunea ”teme-te de dorințele tale...” Vreți să declanșați criza politică? Vreți să declanșați o mișcare spre alegeri parlamentare anticipate. Noi o să facem față acesteia.

Chiar dacă s-a arătat a fi împotriva declanșării unei crize politice, Dodon i-a îndemnat pe liderii principalelor partide parlamentare să meargă mai degrabă pe scenariul alegerilor parlamentare anticipate, decât pe demiterea actualului Guvern și numirea unui alt Executiv.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Mergeți la anticipate, mergeți la anticipate! Eu am văzut argumentele juridice că ”se poate sau nu se poate...”, am aici toate deciziile Curții Constituționale, dar n-o să intru în detalii. Dacă este decizie politică, se vor găsi și soluții pentru a declanșa anticipate și a scăpa de toată râia aceasta din Parlament! Pentru că la alegerile parlamentare anticipate nu trece niciunul din aceștia care s-au vândut din trei-patru partide!

De partea cealaltă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, spune că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi organizate până la alegerile prezidențiale din toamnă.

Singura posibilitate de a avea alegeri parlamentare anticipate este demisia lui Igor Dodon. În acest caz, interdicția conținută la articolul 85 din Constituție - care prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui - nu mai este aplicabilă și, prin urmare, alegerile parlamentare anticipate se pot organiza. (...) Conform actualei jurisprudențe a Curții Constituționale, comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale nu este posibilă. Raționamentul interdicției este de a nu permite partidului care susține un președinte să implice acest președinte în campania electorală în favoarea acestui partid. // sursa: facebook.

Cu o reacție la declarațiile lui Dodon a venit și președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: Cel mai mare pericol pentru Moldova și pentru întreaga noastră societate este Igor Dodon și cercul său de putere, care a preluat din mers întreaga structură oligarhică care paralizează statul în complexitatea acestuia. Îi transmit lui Igor Dodon - minciuna, oportunismul, dezinformarea, șantajul sau linșajul mediatic nu te vor salva. Vei pierde aceste alegeri.

Igor Dodon a demonstrat că nu poate face nimic”, a scris pe facebook președintele PAS, Maia Sandu, potrivit căreia, ”pe Dodon în fotoliul de președinte tot Plahotniuc l-a pus”. 

Opinia ta contează. Comentează!