Image-Description
Ambasadorul Rusiei în RM, convocat la MAEIE privind cazul piloților moldoveni; I-a fost înmânată o notă de protest
Politic 13 februarie 2019, 16:00 | 1642

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești, care se află la Moscova din 11 februarie 2019, la cetățenii Lionel Buruiană și Mihai Crihan, eliberați recent din prizonierat și transportaţi în capitala Federației Ruse.

„MAEIE își exprimă consternarea că în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, stabilite în Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, precum și Convenția consulară moldo-rusă, autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale”, se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă „îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice”.

În discuția cu oficialii MAEIE, diplomatul rus a menționat că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG și că Guvernul Federației Ruse nu este implicat în acest proces.

Menționăm că cei doi piloți moldoveni, răpiți în Afganistan acum trei ani, au devenit subiect de dispută dintre Președinție și Guvernul de la Chișinău. Autoritățile nu-și dau rând în lupta pentru laurii aducerii acasă a cetățenilor RM. Delegația detașată de către executiv ieri, la Moscova, anunță că nu a obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați. De cealaltă parte, Președinția a emis un comunicat de presă în care califică drept „bolnăvicioasă” reacția speakerului Andrian Candu la subiectul eliberării celor doi piloți.

Cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați prizonieri. Recent, piloţii moldoveni au fost eliberaţi şi se află într-un spital din Moscova. De menționat că fostul primar de Bălţi, Renato Usatâi, declara încă din luna aprilie a anului trecut că piloţii moldoveni vor fi aduşi acasă doar înaintea alegerilor parlamentare.

Opinia ta contează. Comentează!