Berlinul anunţă blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Stream 2
Externe 22 februarie 2022, 17:43 | 450

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca răspuns la decizia de luni a lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, transmite EFE. Dosarul Nord Stream 2 ''va fi reexaminat'' de guvernul german, a precizat Olaf Scholz. Kremlinul a declarat că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul.

OLAF SCHOLZ cancelarul german: "Am cerut astăzi ministrului economiei să retragă raportul existent privind analiza securității. Știu că sună tehnic, dar este un pas legal obligatoriu pentru a nu permite certificarea gazoductului deocamdată. Fără această certificare Nord Steam 2 nu poate funcționa."

''Nu poate exista certificare'' a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că ''situaţia s-a schimbat'' după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din estul Ucrainei. ''Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune'', a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez, Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 ''va fi reexaminat'' de guvernul german.

Scholz a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi ''pentru a evita o catastrofă''. ''Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (...) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice'', a adăugat Scholz, subliniind că, ''la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est'', potrivit AFP.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, relatează dpa. 'Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale', a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului. Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!