Image-Description
CSM refuză să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, la cererea unui grup de 87 de magistrați
Social 24 septembrie 2019, 12:12 | 1392

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în ședința de astăzi demersul unui grup de 87 de judecători, care au cerut convocarea de urgență a unei Adunări Generale a Judecătorilor. Solicitarea judecătorilor a fost refuzată, chiar dacă Curtea de Apel Chișinău a emis săptămâna trecută o decizie favorabilă semnatarilor, care urmăresc revocarea actualei componențe a CSM.

Și de această dată, ca și acum o săptămână, atunci când au amânat examinarea cererii, membrii CSM au invocat presiuni ce s-ar fi făcut asupra unora dintre judecătorii semnatari ai demersului.

Nina Cernat, membră CSM susține că aceștia insistă să convoace o Adunare Generală a Judecătorilor în mod intenționat, pentru a bloca activitatea CSM. De asemenea, Cernat afirmă că s-ar încerca infiltrarea în CSM a unor persoane „controlate din umbră”. Cernat a chemat membrii consiliului să nu se lase provocați și să respecte legea.

De asemenea, membrii CSM susțin că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o decizie prin care să oblige Consiliul să convoace Adunarea și au anunțat că pregătit un recurs privind suspendarea executării acesteia. Totuși, executarea Hotărârii ar urma să fie examinată în ședința viitoare.

Amintim că, pe data de 20 septembrie, a emis o decizie executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin care obliga CSM să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor. Hotărârea a fost luată după ce magistrații care au semnat pentru convocarea Adunării s-au adresat în instanță, pentru că CSM a amânat examinarea solicitării și dispus ca Inspecția Judiciară să verifice în ce condiții a fost semnat documentul. Ulterior, judecătorii din mai multe instanțe din țară și-au exprimat nemulțumirea, catalogând decizia CSM drept tentativă de intimidare la adresa magistraților.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie