Antony Blinken se va întâlni săptămâna viitoare cu Serghei Lavrov, dacă Rusia nu invadează Ucraina
Externe 18 februarie 2022, 16:13 | 686

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă Rusia nu invadează Ucraina. Blinken a cerut Moscovei joi, la Consiliul de Securitate al ONU, "să renunţe la calea războiului". Serghei Lavrov a declarat astăzi că el şi Antony Blinken sunt interesaţi în organizarea unei noi întrevederi pentru a discuta asupra garanţiilor de securitate.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat, SUA: "Mă aflu aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul. Nu știm care va fi forma de atac. Ar putea fi o formă de atac terorist cu bombe, pornirea unei greve în masă, atacuri cu drone împotriva cetățenilor sau un atac real utilizând arme chimice."

Blinken a descris scenariul la care se aşteaptă serviciile de informaţii americane şi anume atacuri cu "rachete şi bombe" împotriva Ucrainei, "atacuri cibernetice" asupra "instituţiilor ucrainene cheie", apoi incursiuni cu "tancuri şi soldaţi împotriva unor obiective cheie", inclusiv capitala Kiev.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat, SUA: "În ultimele luni, fără provocări și justificări, Rusia a dislocat peste 150 de mii de unități militare în jurul Ucrainei, în Rusia, Belarus și Crimeea ocupată. Rusia spune că își retrage forțele, dar noi nu vedem asta pe plan terestru. Informațiile noastre arată clar că aceste forțe, inclusiv forţe terestre şi avioane, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în următoarele zile."

Moscova insistă că Occidentul aduce Rusiei doar acuzații, fără a avea argumente.

SERGHEI VERȘININ ministru adjunct de Externe, Rusia: "Învinuirea Rusiei de toate relele, încercarea de a o plasa drept inițiator al conflictului, sunt neîntemeiate. Trebuie să spun că atitudinea colegilor din Vest ne dezamăgește. Se fac a nu observa lucruri evidente."

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei. Bruxellesul, Washingtonul și Londra consideră că aprobarea acestei rezoluţii de către Kremlin ar reprezenta o respingere globală de către guvernul rus a angajamentelor sale conform Acordurilor de la Minsk, semnate în 2014 şi 2015, care prevăd revenirea acestor teritorii în cele din urmă sub controlul Kievului.

Opinia ta contează. Comentează!