Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina și anulează interdicțiile privind tranzitul cerealelor și produselor alimentare ucrainene
Externe 19 aprilie 2023, 17:29 | 338

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina și anulează interdicțiile privind tranzitul cerealelor și produselor alimentare ucrainene. Transporturile urmează să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS. Interzicerea importurilor rămâne în vigoare. Subiectul este abordat astăzi la Bruxelles. Ucraina a declarat că un acord care îi permite să livreze în siguranță cereale din porturile Mării Negre este încă sub amenințare.

La capătul unor discuții de două zile, oficialii de la Varșovia și Kiev au ajuns la un acord. Acesta va intra în vigoare vineri, la miezul nopții.

ROBERT TELUS, ministrul Agriculturii din Polonia: "Trebuie să vă spun tuturor că sunt încântat pentru că am ajuns la un acord privind instituirea unui mecanism ce va asigura că nicio tonă de cereale nu va rămâne în Polonia și mărfurile vor fi transportate prin Polonia și, poate, asta este cea mai importantă informație pentru noi."

Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții de import pentru a-și proteja piețele de un aflux de aprovizionare mai ieftină ca urmare a invaziei rusești a Ucrainei, iar Varșovia le-a interzis tranzitul prin Polonia în weekend. România discută astăzi această problemă, iar Cehia a menționat că nu va impune o interdicție de la sine, ci dorește o soluție a Uniunii Europene.

Eșecul de a relua exporturile în țările din estul Europei sau de a asigura o extindere a acordului cu cereale la Marea Neagră ar prinde cantități mari de cereale în Ucraina, lovindu-i exporturile și provocând noi probleme economice Kievului, în timp ce se apără de invazia armatei ruse, scrie Reuters. Cantități mari de cereale ucrainene au fost prinse de blocajele din estul și centrul Europei, deoarece prețurile globale scăzute și cererea redusă înseamnă că cerealele nu pot fi vândute cu ușurință. Blocajele au redus prețurile și au afectat vânzările fermierilor locali, punând presiune politică asupra guvernelor din regiune.

Uniunea Europeană a criticat statele-membre pentru că au instituit interdicții individuale. Bulgaria a interzis importul de cereale din Ucraina, cu excepția celor aflate în tranzit. Bulgaria se alătură astfel țărilor care impun interdicții - Polonia, Ungaria și Slovacia. Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare, începând de astăzi. Pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nu vor putea fi vândute până pe 30 iunie făină, miere, ulei sau carne, provenind din Ucraina.

Acordul cu privire la exportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, va expira pe 18 mai și nu este clar dacă va fi extins. Rusia a avertizat în mod repetat că nu va reînnoi acordul după 18 mai, cu excepţia cazului în care Occidentul acceptă să ridice o serie de restricţii privind plăţile, logistica şi asigurările, restricţii despre care spune că îi împiedică propriile exporturi agricole. Țările din Vest au impus sancţiuni dure Rusiei asupra invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, pe care a lansat-o la 24 februarie anul trecut. Nu sunt sancționate însă exporturile de alimente și îngrășăminte.

Opinia ta contează. Comentează!