Continuă scumpirea carburanților
Economic 21 iulie 2023, 19:56 | 838

Carburanții, din ce în ce mai scumpi. În următoarele trei zile, șoferii vor trebui să dea 25 de lei pentru un litru de benzină, cu 11 bani mai mult decât astăzi. Motorina se va scumpi cu șapte bani și va costa 21 de lei și patru bani, litrul. Creșterea cotațiilor internaționale Platts este continuă.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prețurile la carburanți în această lună se află într-un trend ascendent din cauza anunțului făcut de Arabia Saudită, care a declarat că va reduce furnizarea de petrol.

ANUNȚUL ANRE PRIVIND SCUMPIRILE: "Arabia Saudită a informat că va prelungi o reducere voluntară a producției de 1 milion de barili pe zi, până în luna august curent, în timp ce Federația Rusă a decis că va reduce exporturile cu 500.000 de barili pe zi. Ministerul rus al Energiei a anunțat o reducere a exporturilor cu 2,1 milioane de tone în trimestrul III al anului curent."

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, aceste constrângeri a ofertei sunt resimțite deja în stocurile de pe piețele externe, fapt ce pune presiune suplimentară asupra prețurilor. Astfel, benzina la pompă a ajuns să coste cu 60 de bani per litru mai mult decât nivelul mediu din anul curent, iar motorina rămâne în continuare mai ieftină, cu circa 20 de bani per litru.

ANRE anunță că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

Opinia ta contează. Comentează!