Image-Description
Ambasadorii UE discută astăzi, cu ușile închise, termenul unei noi amânare pentru Brexit
Externe 25 octombrie 2019, 10:54 | 1241

Ambasadorii UE se reunesc vineri pentru a discuta termenul până la care statele membre vor acorda o nouă amânare a Brexit-ului, în timp ce tensiunile din Parlamentul de la Londra continuă. Parlamentarii britanici analizează planul premierului Boris Johnson de a declanșa alegerile anticipate pe data de 12 decembrie.

Majoritatea statelor UE sunt de acord cu o nouă amânare de trei luni (până la 31 ianuarie), cu opțiunea ca divorțul să se finalizeze mai devreme în cazul în care Parlamentul de la Londra adoptă legislația Brexit în acest interval.

Decizia liderilor UE privind răgazul pe care îl vor oferi Londrei va fi discutată în cadrul unei ședințe cu ușile închise care se va desfășura vineri dimineața. În cazul în care se va lua o decizie, este posibil ca luni să fie convocat un summit extraordinar al liderilor UE pentru aprobarea acestei extinderi.

Franța pare a fi singura care ar dori o extindere mai scurtă a termenului de 31 octombrie, potrivit BBC News.

Discuțiile de la nivelul Uniunii Europene au loc în contextul în care premierul britanic Boris Johnson le-a promis parlamentarilor că le va acorda mai mult răgaz pentru a analiza acordul Brexit, dacă aprobă declanșarea alegerilor anticipate la 12 decembrie.

Guvernul a precizat că va veni luni cu propunerea ca Parlamentul să voteze anticipatele dacă UE oferă Regatului Unit o amânare până la sfârșitul lunii ianuarie. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a precizat joi seara că partidul său, principalul partid de opoziție, va vota pentru anticipate, dacă Johnson exclude cu totul varianta unei ieșiri haotice din blocul comunitar, fără niciun acord.

Opinia ta contează. Comentează!