SUA l-au ucis pe liderul al-Qaeda, egipteanul Ayman al-Zawahiri, în Afganistan
Externe 2 august 2022, 20:07 | 600

Statele Unite au anunțat ieri despre moartea liderului Al-Qaeda, egipteanul Ayman al-Zawahiri. ”A fost omorât în weekend, la Kabul, prin intermediul unei lovituri cu drona”, a precizat președintele american Joe Biden. Zawahiri a fost de negăsit de mai bine de zece ani. "S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este", a adăugat Biden.

JOE BIDEN, președintele Statelor Unite ale Americii: "Această misiune a fost planificată atent pentru a reduce la maximum riscul vătămării unor civili. Acum o săptămână, după ce am primit informația că avem condițiile optime pentru această operațiune, am dat undă verde și misiunea a fost un succes. Nimeni din membrii familiei sale nu a fost rănit și nu există victime printre civili."

Până în momentul misiunii, Statele Unite promiteau 25 de milioane de dolari recompensă pentru informaţia despre locul aflării lui Ayman al-Zawahiri. Acesta a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume și era mâna dreaptă a lui Osama bin Laden, fiind implicat în planificarea atacurilor asupra turnurilor gemene din 11 septembrie 2001, în urma cărora au murit aproape trei mii de oameni în Statele Unite.

După ce în 2011 forțele speciale americane l-au ucis pe Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri a preluat conducerea al-Qaeda și a continuat activitățile teroriste ale organizației.

Joe Biden a declarat că moartea lui al-Zawahiri va permite familiilor victimelor ucise în turnurile gemene ale World Trade Center din New York şi la sediul Pentagonului, lângă Washington, cităm, să ”întoarcă pagina”.

Opinia ta contează. Comentează!