Image-Description
Octavian Țâcu: Vom avea propria candidatură pentru funcția de președinte al Parlamentului
Politic 19 martie 2019, 14:00 | 1815

Blocul ACUM Platforma DA și PAS își va înainta propria candidatură pentru funcția de președinte al Parlamentului, iar construcția actului de guvernare și a majorității în Parlament se va face nu atât în funcție de oamenii care vor fi înaintați în conducerea Parlamentului, inclusiv în Biroul permanent, cât în jurul programelor care vor fi înaintate de fiecare din actori.

Sunt declarațiile noului deputat al blocului ACUM, Octavian Țâcu.

„Alegerea spicherului va fi, așa cum are fiecare din actorii politici propria candidatură și noi vom avea propria candidatură pe care o vom înainta. Și construcția actului de guvernare și a majorității în Parlament se va face nu atât în funcție de oamenii care vor fi înaintați în conducerea Parlamentului, inclusiv în Biroul permanent, cât în jurul programelor care vor fi înaintate de fiecare din actori. Dacă v-ați uitat în pachetul nostru, ideea pe care merge blocul ACUM este votarea in corpore a acestor prevederi, care, din punctul nostru de vedere, trebuie să conducă la anularea votului mixt și declanșarea unei proceduri de alegeri anticipate în baza unui sistem de vot corect și în baza unor instituții care nu vor fi controlate de actualul regim, pentru că altfel, așa cum am constatat și noi în nenumărate rânduri, legitimitatea alegerilor din 24 februarie a fost puternic afectată tocmai de aceste instituții și rezultatul lor a fost profund viciat, iar în condițiile actuale nu putem vorbi despre un proces democratic de construcție a politicului. Asta este ideea pe care mergem și la care vom ține, inclusiv la menținerea acestei probabilități că ceilalți actori politici vor avea propria agendă pe care probabil o au și pe care au făcut-o publică și care, așa cum spuneam, ne așază pe fiecare dintre noi în condiții egale de realizare a puterii”, a declarat Octavian Țâcu la Europa Liberă.

În opinia legislatorului, toate cele trei partide importante care au acces în Parlament au șanse egale.

„Noi nu am vorbit despre statutul de a fi în opoziție. La momentul actual, toate cele trei partide importante care au acces în Parlament au șanse egale, fiecare a venit cu oferta sa politică, dintre care două îmbinând și variațiunile geopolitice. Blocul ACUM a venit cu o ofertă de dezoligarhizare, la care a făcut apel pentru toți deputații Parlamentului Republicii Moldova. Prin urmare, șansele sunt egale, mingea e în terenul fiecăruia și fiecare din actorii politici își dispută această șansă de a fi la guvernare, pentru că cea mai dificilă, probabil, este poziția Partidului Democrat care, pe de o parte, așa cum au spus europenii, nu vor putea face un Guvern din transfugi, pe de altă parte, o asociere cu Partidul Socialiștilor înseamnă sfârșitul credibilității atât în Vest mai ales, cât și în fața propriului electorat. Prin urmare, poziția noastră, a blocului ACUM, este una foarte avantajată din punctul de vedere al felului cum ne-am exprimat noi opțiunea de guvernare. Asta este o mare diferență”, a mai spus Octavian Țâcu.

Opinia ta contează. Comentează!