Image-Description
Expert | Prețul gazelor se va reduce anul viitor, indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin
Economic 9 septembrie 2019, 15:14 | 1313

Prețul gazelor naturale importate de Republica Moldova din Rusia ar trebui să scadă anul viitor, indiferent de înțelegerile la care președintele Igor Dodon pretinde că a ajuns în cadrul întâlnirii sale cu liderul de la Kremlin, potrivit analistului economi Sergiu Tofilat.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul atrage atenția că prețul de import al gazelor este stabilit în baza unui contract semnat între Moldova-Gaz și Gazprom și este calculat conform unei formule care ia în considerație prețurile înregistrate pe piața Uniunii Europene în anul precedent.

„În UE prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum – indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin –, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor”, precizează Sergiu Tofilat.

Totodată, el subliniază că orice înțelegere despre care vorbește Igor Dodon trebuie însoțită de un document, pentru a fi credibilă.

„Acum, dacă dl Dodon reușește să negocieze ceva cu dl Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. Dacă dl Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta dl Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu dl Putin”, spune analistul economic.

Președintele Igor Dodon a reafirmat astăzi, într-o conferință de presă că a ajuns la un acord cu Vladimir Putin cu privire la prețul gazelor. Potrivit lui Dodon, prețul de livrare ar urma să fie redus etapizat – cu 10-15 dolari de la 1 octombrie, încă 40-50 de dolari de la 1 ianuarie 2020 și cu până la 70 de dolari de la 1 aprilie.

El susține că, în acest fel, va deveni posibil să se evite majorarea tarifelor în acest an, iar anul viitor – chiar și o reducere a acestora pentru consumatorii interni.

Opinia ta contează. Comentează!