În doi ani de război, bombardamentele rușilor asupra orașului Odesa au curmat viața a peste 80 de oameni, inclusiv opt copii
Externe 25 martie 2024, 20:20 | 281

De la începutul războiului ruso-ucrainean, bombardamentele Moscovei asupra cartierelor rezidențiale din Odesa au curmat viața a peste 80 de oameni, printre victime fiind opt copii. Luna martie curent a fost cea mai sângeroasă în acești peste doi ani de suferințe. Autoritățile militare din Odesa spun că în planificarea acestor lovituri aeriene sunt implicați și agenți secreți din Transnistria, care vor răspunde în fața tribunalului de la Haga.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Peste 1100 de atacuri aeriene si peste 1200 de ore petrecute la subsol! Asta au suportat locuitorii Odesei, de când a început invazia rusească. De multe ori, chiar și ferindu-se la adăpost, oamenii nu au reușit să scape cu viață. Acum câteva zile, orașul de la Marea Neagră a fost în doliu. Cel mai sângeros atac cu rachete al rușilor asupra regiunii a ucis cel puțin 21 de persoane. "

La locul tragediei nu am găsit decât o grămadă de ruine. Până mai ieri, acestea erau locuințele unor oameni care-și creșteau copiii, încercau să-și construiască viața chiar și în condiții de război. Fiecare casă făcută una cu pământul e o familie distrusă. O inscripție pe o bucată de beton și un morman de flori într-o stație de autobuz amintesc despre asta. NADEJDA, locuitoare din Odesa: "Se zvonește că multă lume se afla în acel moment în stație. De aceea lumea lasă flori acolo. Noi am cunoscut o femeie care a fost ucisă. Era o persoană foarte bună. A fost la noi în ospeție. Ea a murit în drum spre spital. Când au adus-o, deja era moartă. - Câți ani avea? - Cred că avea 35-36. Copilul ei cred că frecventează grădinița, ori e în clasa întâi."

Nadejda și Vasilii trăiesc în preajmă. Ei erau în casă atunci când rachetele rusești au lovit curțile vecinilor.

NADEJDA, locuitoare din Odesa: "- Casa dumnavoastră n-a avut de suferit? - Nu, dar așchii au ajuns în grădină, pe acoperiș. negre, de metal. - Cum ați reacționat când ați auzit explozia? - Fiica mea suferă de la atacuri de panică. Eu, la fel. Am tras o spaimă mare. De fiecare dată fugim la subsol, imediat ce auzim alarma. Și tot așa de doi ani."

Pe lângă rachete, Rusia folosește în atacurile sale teroriste și drone kamikaze aduse din Iran - bine-cunoscutele „Shahed”. Fragmentele unui astfel de dispozitiv letal le-am văzut la expoziția fotografului din Odesa, Boris Bukhman. Deseori, rușii lansează astfel de drone noaptea. La începutul lunii curente, fotograful a surprins un atac cu drone în timp ce însoțea o unitate a forțelor de apărare aeriană.

În cei doi ani de război, Boris Bukhman a văzut prin obiectivul aparatului de fotografiat ororile provocate de ruși în regiunea Odesa.

BORIS BUKHMAN, fotograf: "Când privești această fotografie și conștientizezi că pe acest loc au murit oameni obișnuiți, oameni pașnici, care își îndeplineau meseria... Acesta e un depozit imens al unui supermarket și niciun „HIMARS”, „Abrams” sau „Patriot” nu era acolo. Noi pășeam printre ruine și vedeam cioburi de la sticle de Сola, whisky... Un depozit obișnuit. Iar acesta e chiar supermarketul. Acestea sunt blocuri de locuințe. Și aici au fost uciși oameni. Familia unui pompier trăia aici și el s-a pomenit în situația că a trebuit să vină în ajutorul propriei sale familii. Slavă lui Dumnezeu că au scăpat cu viață!"

Fotografiile lui Boris Bukhman surprind scene similare cu cele din Al Doilea Război Mondial: femei cu mitraliere în mâini, soldați în tranșee, copii refugiați și funeralii ale apărătorilor căzuți pe câmpul de luptă.

BORIS BUKHMAN, fotograf: "Din păcate, aici sunt fotografii de la înmormântări. Este foarte dureros când afli că prietenii tăi mor așa - tineri, frumoși... Ei sunt tinerii națiunii și își dau acum viața, pentru că cineva așa vrea! Regretabil."

Potrivit autorităților militare din Odesa, de la începutul războiului, în regiune și-au pierdut viața mai mult de 80 de civili, printre victime find opt copii. Alte peste 300 de persoane au fost rănite. Colonelul Taras Dzyuba ne-a spus că în atacurile rușilor sunt implicate și așa-numitele servicii speciale din Transnistria.

TARAS DZYUBA, colonel al Forțelor Armate Ucrainene: "Am identificat de mai multe ori tentative de spionaj pe teritoriul regiuniii Odesa din partea așa-numitelor servicii speciale din Transnistria. Deseori ei își contactează rudele care trăiesc aici, prietenii, ca să ofere informații despre obiecte de infrastructură care pot fi atacate de ruși. Am urmărit astfel de acțiuni cu referire la port, la obiecte de infrastructură civilă și eu mi-aș dori ca ei să audă că noi desfășurăm investigații. Dacă se va adeveri că ei sunt implicați, vor fi trași la răspundere împreună cu rușii, pentru crime de război, în conformitate cu legea internațională."

Bombardamentele rușilor au avariat peste 450 de case, 80 de întreprinderi civile și peste 35 de obiecte de infrastructură civilă din Odesa. Centrul istoric al orașului este inclus în Lista patrimoniului mondial în pericol de distrugere. Acest statut ar trebui sa ofere asigurări că orașul-port este ferit de nimicire, conform prevederilor UNESCO. La fața locului, vedem ca niciun statut și nici faimoasa pietate pravoslavnică nu i-a împiedicat pe ruși să distrugă cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa.

Opinia ta contează. Comentează!