”Încotro se îndreaptă romanul contemporan”, - la această întrebare vor să afle răspuns critici literari și chiar scriitori
Cultură 6 octombrie 2023, 19:55 | 790

”Încotro se îndreaptă romanul contemporan și care sunt tendințele?”. La această întrebare vor să afle răspuns critici literari și chiar scriitori. Pentru a afla mai multe opinii, la Uniunea Scriitorilor s-a desfășurat o rundă de dezbateri cu genericul „Proza actuală românească din Republica Moldova”. Evenimentul este mai mult decât necesar, ne-au spus scriitorii, potrivit cărora, ”romanul este nava-amiral a unei literaturi”.

VAL BUTNARU,, scriitor, jurnalist: "Dacă acum 15 ani nu puteam discuta despre existența romanului românesc din Basarabia. Poate două-trei cărți apăreau pe an. Acum se scrie foarte mult roman, se scrie multă proză. E o anumită pondere, și cantitativă, și calitativă, în raport cu poezia."

Romanul din Basarabia s-a confruntat cu un concurs nefast de împrejurări. ”Ghinionul se numește cartea lui Vladimir Beșleagă ”Viața și moartea nefericitului Filimon”, precizează Val Butnaru. Dacă acest roman ar fi apărut atunci când a fost scris, altfel ar fi arătat viața literaturii din Basarabia.

VAL BUTNARU, scriitor: "A fost interzis, a fost pus la Index, a apărut cred că după 20 de ani după anul scrierii, și iată această întârziere a fost nefastă. Fiindcă s-a continuat să se scrie o literatură lălăită, plină de pretinse metafore, plină de șopârle, în loc de scris limpede, abordări mature, așa cum a făcut-o cândva Beșleagă."

Promovarea literaturii este în impas, deși domeniul literaturii basarabene a evoluat, au subliniat participanții la discuții.

ALEXANDRU BURLACU, cercetător: "Vorba e că romanul nostru basarabean merge pe diferite căi, încearcă să revină la romanul istoric, încearcă să literaturizeze amintiri din copilărie. Starea prozei e determinată de roman, de roman care își caută formula și un roman care încearcă să iasă din cercul regionalist, un roman care mizează pe cosmopolitism."

MIHAELA PERCIUN, scriitoare: "Nu toți au capacitățile de a ieși în public să se promoveze. Deci, promovarea literaturii e într-un impas, așa cred eu. E necesar un liant între editură, scriitor și cititor."

”Cititorul de astăzi este grăbit, de aceea caută romane mai scurte, mai subțiri, afirmă criticul literar Maria Pilchin.

MARIA PILCHIN, scriitoare, critic literar: "Și iată aici deja intervine întrebarea, ce fac scriitorii? Merg pe mâna cititorilor sau încearcă totuși să-l educe, să-i cultive o abilitate de a citi proză serioasă, proză construită."

Dezbaterea „Proza actuală românească din Republica Moldova” a fost organizată în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”.

Opinia ta contează. Comentează!